Thursday 2 July 2015

Тортици со боровинки / Blueberry cakes

Another  batch of cakes prepared in my kitchen for my children ............. even the neighbors got chance to try them and everyone was happy and everyone made the right noise mmmmmmm 











Потребни состојки:

80 гр мек путер 
80 гр кафеав шеќер
1 пасирана банана
1 лажиче екстрат од ванила
3 јајца 
200 мл млеко
1 лажиче сок од лимон
2 шољи од 250 мл интегрално брашно
2 лажички прашок за пециво
80 гр овесни снегулки
100 гр боровинки, свежи или замрзнати


Се матат со миксер путерот и шеќерот додавајки ги јајцата едно по едно.
Додајте ги и преостанатите мокри состојки како и бананата.
Додајте го брашното, овесните снегулки и пецивото. 
Мешајте со спатула и на крај додајте ги боровинките.
Ставете ја смесата во калап за 12 мафини ( намрсен )  
и печете ги тортиците на 190 степени околу 15 - 20 минути.



Ingredients:

80 gr soft butter 
80 gr brown  sugar
1 mashed banana
1 tsp vanilla extract
3 eggs
200 ml buttermilk or use 200 ml milk + 1 tsp lemon juice 
2 cups of plain wholemeal flour
2 tsp baking powder
80 gr porridge oats 
100 ml blueberries, fresh or frozen 



Whisk the butter with the sugar in a big bowl, add the eggs one egg at the time.
Add the rest of the wet ingredients as well as the banana.
Combine the dry ingredients before adding them to the bowl.
Mix up the cake mixture with a spatula and add the blueberries.
Put the cake mixture into a muffin tin for 12 ( buttered )
Bake the cakes on 190 C for 15 - 20 minutes.











No comments:

Post a Comment