Wednesday 8 April 2015

Мини индијски лепиња / Mini Chappatis

Obligatory with any curry!




  

Потребни состојки:



350 гр интегрално пченично брашно
малку сол
3 лажици сончогледово масло


Во поголема здела измешајте ги состојките со рака, додајте 250 - 300 мл вруќа вода и мешајте со дрвена лажица.Додајте вода по потреба ако тестото ви изгледа тврдо.
Продолжете да мешате со лажица додека тестото не се малку олади.
Поделете го тестото на 8 дела и секој дел на 3.
Побрашнете ја работната површина и ставете брашно во посебна мала здела.
Извалкајте го секое тестенце во брашното во здела пред да го развлечете со сукалка.
Сукајте ги тенко за да добиете округли теста величина 8 до 10 см.
Загрејте тава на јак оган.
Зависно од величината на вашата тава, ставајте 2 или 3 теста заедно да се печат.
Печете 20 секунди од една страна и 40 од другата страна.
Послужете ги топли или оладете ги во кујнска крпа , затоплете ги пред јадење или замрзнете .




You will need:

  

350 gr / 2 cups wholemeal flour 
pinch of salt
3 tbsp sunflower oil 


Mix the flour,salt and oil by hand, then add 250 - 300 ml of boiling water and mix with a wooden spoon.
Add more water if you need until you have a soft dough.
Work the mixture with the spoon until the dough is cool enough to handle.
Divide the mixture into 8, then each dough into 3 . 
Dust your work surface with flour and put some into a small bowl. 
Dip each ball into the flour before rolling evenly into a 8 - 10 cm round.
Heat a tava or frying pan on high heat.
Place 2 or 3 peaces  ( depend of the size of you pan)
and leave for 20 seconds then flip and cook for 40 seconds on the other side.
Repeat until all chappatis are done.
Serve as soon as you are finished or cover with a tea towel and cool before freezing .


2 comments:

  1. Divne su ti lepinjice! Pravim ih i ja, ali ne sa vrelom vodom. Probaću obavezno i tako, sigurno su specifičnog ukusa! ♥

    ReplyDelete