This is very mild and child friendly korma,even my 2 years old likes it. Meatless meals, rock!
Ке ви треба:
1 кромид
1 чешне лук
1 лажица куркума
1 лажиче коријандер
1 лажиче кумин
400 мл кокосово млеко (конзервирано или домашно)
50 гр тостирани индијски ореви
пола главица брокули
пола главица карфиол
сол, бибер
масло
1 чаша кафеав басмати ориз
пола чаша бел басмати ориз
една рака фиде или искршени шпагети
На 2 -3 лажици масло пржете го ситно исецканиот кромид, додајте го и ситно исецканиот лук.
По 2 - 3 минути додајте ги зачините, мешајте да се запржат па додајте го кокосовото млеко и мелените индијски ореви.
Додајте околу 200 мл вода, сол и бибер.
Варете на тивко со покриен капак околу 20 минути.
Во посебно тенџерче варете ја брокулата и карфиолот 3 до 4 минути.
Додајте го зеленчукот во кормата и тргнете го јадењето од оган.
Сервирајте со ориз.
Јас оризот го спремам на овој начин:
На 2 - 3 лажици маслиново масло пропржувам една рака посно фиде или искршени шпагети.
Ги пржам додека не потемнат.
Додавам кафеав басмати ориз и 2 чаши топла вода како и лажиче сол.Го покривам тенџерето со платнена крпа и капак .
За половина час го додавам и белиот басмати ориз и пола чаша топла вода.
Повторно го покривам тенџерето со платнена крпа и капак и го доварувам оризот околу 10 - 15 минути.
you will need:
1 onion
1 clove of garlic
1 tbsp turmeric powder
1 tsp coriander powder
1 tsp cumin
400 ml coconut milk
50 gr cashew nuts ( toasted and ground)
half head of broccoli
half head of cauliflower
salt and pepper
oil
1 handful of vermicelli or crushed spaghetti
1 cup brown basmati rice
1/2 cup white basmati rice
Fry the chopped onion on 2-3 tbsp of oil,add the crushed garlic and after a few minutes add the spices.
Stir well and add the coconut milk, the cashew nuts and 200 ml water.
Season it with salt and pepper and cook it on a low heat with the lid on for about 20 minutes.
In a separate pot cook the vegetables for 3 - 4 minutes.
Add them to the korma.
Serve with rice.
This is the method how I cook the rice:
On 3 tbsp of olive oil I add the small pasta shapes, I stir them up until they get a nice brown color.
I then add the brown basmati with 1 tsp of salt and 2 cups of hot water.
I cover the pot with kitchen towel and lid on the top and I cook the rice for 30 minutes before I add the white basmati + 1/2 cup of water.
I put the kitchen towel back as well as the lid and I cook the rice for 10 - 15 minutes.
No comments:
Post a Comment