Monday, 13 April 2015

Тортиљи од брашно од леблебија / Chickpea flour wraps

Tasty flat breads,vegan, gluten free, easy to make, quick preparation, freezable - I am so glad I discovered this recipe.......from Deliciously Ella   





Потребни состојки:

130 гр брашно од леблебија
2 лажици мелено ленено семе
1 мала лажичка суво оригано 
сол и бибер
масло за премачкување на тавата


Ставете ги сите состојки во здела, додајте 200 мл вода и мешајте со жица маталка.
Смесата треба да одмори 5 минути.
Загрејте ја тавата и премачкајте ја со масло.
Ставете 1/4 или 80 мл од смесата во тавата и печете исто како палачинка, 2 минути од секоја страна.
Премачкувајте ја тавата со масло пред секое печење.

Од оваа смеса се добиваат 4 тортиљи,препорачувам дупла доза.....

Идеја за полнење: рендан морков, хумус, патлижанчиња, туна, крем-сир,зелена салата или се што ке ви падне на памет ....






you will need:

130 gr chick pea flour 
2 tbsp ground flax seeds 
1 tsp oregano or any dry herbs 
salt and pepper 
oil for greasing 

In a mixing bowl put all ingredients except the oil.
Add 200 ml water, mix with whisk and leave the batter for 5 minutes.
Heat the frying pan, grease it with oil before you poor in 1/4 of the batter or 80 ml.
Cook for 2 minutes each side.
Grease the frying pan before you poor in the batter.
You will get 4 wraps from this quantities, I would recommend double batch .....

Ideas for stuffing: greeted carrot, humus, tomatoes, tuna, cheese spreads, lettuce or anything you like....   

No comments:

Post a Comment