Wednesday, 8 April 2015

Пикантна чорба со леќа и зеленчук / Vegetable curry with lentils

For vegan days!


Потребни состојки:


1 кромид
парче тазе џумбир ( по желба)
малку лук
1 лажичка кари во прав
1 лажичка куркума во прав
1 шоља од 250 мл црвена леќа
3 моркови
150 гр свеж спанаќ
1 шоља замрзнат грашок


На 3 - 4 лажици маслиново масло се пржи ситно исецкан кромид и на коцки исецкан морков,се пржи десетина минути на тивко па се додава изрендан лук и џумбир. Мешајте 2 минути па додајте кари и куркума.Мешајте повторно да се запржат зачините или да пуштат мирис па додајте ја леќата и 3 чаши вода.Се вари на тивко покриено со капак околу 25 минути, потоа додајте сол и бибер, спанаќ и грашок и варете 4 - 5 минути.
Сервирајте со басмати ориз .
Пријатно!




You will need:


1 onion
peace of fresh ginger
few garlic cloves
1 tsp of curry powder 
1 tsp of turmeric 
1 cup red lentils 
3 carrots, dissed  
150 gr fresh spinach 
1 cup of frozen peas 


Heat some olive oil ( 3 - 4 tbsp) 
add the chopped onion and carrots and cook it for about 10 minutes before adding the grated ginger and garlic.Stir it up for 2 minutes and add the spices, stir again until they release aroma then add the lentils and the water.
Cook it covered with lid for about 25 minutes.
Add some salt and pepper as well as  the spinach and the peas.
Cook it for 5 minutes.
Serve with basmati rise .

No comments:

Post a Comment