Thursday 23 April 2015

Топол сладолед / Warm ice-cream

This cakes baked in ice-cream cones are perfect for any celebration where kids are involved, just watch them how quickly they disappear from the table......


Потребни состојки:

(за 12 тортици)

280 гр пирово брашно ( може и обично)
1 мала лажичка прашок за пециво
160 мл масло
100 гр шеќер
100 мл  јогурт
3 јајца
100 гр малини ( може и смрзнати )
14 корнети


Во здела за матење изматете ги јајцата со шеќерот, додајте го маслото и јогуртот
како и брашното и пецивото. Мешајте со смесата со силиконска мешалка, на крај додајте го овошјето.
Искршете два корнета, ставајте парчиња корнет во преостанатите корнети како и по една малина.


Полнете ги корнетите со смесата и ставете уште по една малина одозгора.
Печете ги корнетите на 180 степени околу 20 минути.
Пред сервирање посипете ги со ванилин шеќер во прав.




Ingredients:

280 gr spelt flour or plain flour
1 tsp baking powder
160 ml oil
100 gr sugar
100 ml yogurt
3 eggs 
100 gr raspberries 
14 standing cornets 


In a mixing bowl, mix the eggs with the sugar using an electric mixer.
Add the oil and the yogurt as well as the flour and the baking powder.
Combine the cake mixture using a silicone spatula, add the fruit in the end.
Crush two of the cornets and fill up the cornets with the peaces, add one raspberry in each cornet.
Top them up with the cake mixture and pop one raspberry at the top.
Bake the cornets on 180 C around 20 minutes.
Sprinkle some vanilla icing sugar before serving.


2 comments:

  1. Stvarno super ideja za dečje proslave! Mada bi i mi veliki isto u slast smazali kornet - dva... ;)))
    Pozdrav! ♥

    ReplyDelete
  2. Da znas da si u pravo, pozdrav tebi draga Gaga <3

    ReplyDelete