Friday, 24 July 2015

Погача со кефир и фета / Kefir and feta flat-bread

This flat bread is very easy and quick to make, I have made it for my children on their first day on summer holiday. They absolutely loved it and now they are demanding for it every single day.
Ever since, we have it with soup, we took it with us on picnic, we even share some with our neighbors.... 











somebody is enjoying it a bit too much :) 





Потребни состојки:

220 гр брашно
250 мл кефир, јогурт или вода ( испробано )
1 мало лажиче прашок за пециво
1 јајце
100 гр дробена фета сирење
2 лажици масло


Измешајте ги сите состојки освен маслото.
Во тепсија бр.28 ставете го маслото и загрејте ги во рерна на 200 степени.
Смесата од брашно истресете ја во вруќата тепсија и печете 20 минути или додека не добие темно-златна боја.



Ingredients:

220 gr flour
250 ml kefir, yogurt or water
1 tsp baking powder
1 egg
100 gr crumbled feta cheese
1 tbsp oil


Combine all ingredients except the oil.
Spread the oil in a round pot size 28 cm and put it in oven heated on 200 C. 
When the oil is hot, pour the batter in it and bake the flat-bread for about 20 minutes or until it get deep golden colour.

Wednesday, 22 July 2015

Погача со моркови / Focaccia with carrots

I love good focaccia, I often  make a small one to be eaten in one go, as we are big family that is not a problem. I have decided to use spelt and wheat flour and I also add some fresh carrot for a bit of colour and texture as well as taste.








currant flour selection





Потребни состојки:

400 гр брашно*
1 мало лажиче сув инстант квасец
1 мало лажиче сол
1 рендан морков
250 мл млака вода
2 лажици маслиново масло + 2 лажици за одозгора
сусам


Во поголем сад ставете го брашното,квасецот и солта, додајте ја водата и морковот како и маслото.
Замесете меко тесто, додајте вода / брашно по потреба.
Месете го тестото 10 минути на побрашнета површина, потоа вратете го во здела и покријте го со крпа.
Оставете го да се крева 45 - 60 минути.
*************************************************************************************
Развлечете го брашното со раце, ставете го во правоаголна тепсија и попрскајте со масло.
Посипете со сусам.
Печете на 200 степени околу 20 минути или подолго.

*користев 200 гр пирово или спелт и 200 гр пченично брашно




Ingredients:

400 gr flour*
1 tsp instant yeast
1 tsp salt
1 greeted carrot
250 ml lukewarm water
2 tbsp olive oil + 2 for the top
sesame seeds 


In a big mixing bowl place the flour, yeast, salt and water.
Add the carrot and oil and make a soft dough.
Place the dough into floured surface and kneed for 10 minutes adding flour/water as you need.
Put the dough back to the bowl, cover it with tea towel and leave it to rest for 45 - 60 minutes.
********************************************************************************************************
Take the dough out of the bowl, using your hands form a square shape and place it into a baking tray.
Spread the oil on the top and sprinkle some sesame seeds.
Bake the focaccia on 200 C for 20 minutes or longer.

* I used 200 gr spelt and 200 gr wheat flour









Monday, 20 July 2015

"Искрен" сладолед / Innocent ice cream

I call this ice cream Innocent because there is no sugar in it, the only sweet taste you get is from the strawberries or cookies if you like to add some.It is a bit tarty but I like it....











Потребни состојки:

500 мл Јогурт, немасен, масен, грчки, цврст, течен
1 рака јагоди
3 - 4  колачи


Испасирајте ги јагодите, додајте го јогуртот и издробените колачи.
По желба додајте мед.
Ставете го сладоледот во пластичен сад и замрзнете го.
Пред конзумирање ставете го на собна температура околу половина час да се "пушти"
Јагодите може да бидат и замрзнати, во тој случај ставете ги во електричен блендер да се изситнат па тогаш додајте го јогуртот како и колачите.



Ingredients:

500 ml yogurt , greek stile, full fat or fat free
1 hand full strawberries
3 - 4 cookies

Mash the strawberries, add the yogurt and crumbled cookies.
Add some honey if you wish.
You can use frozen fruits, in that case blend the fruit first in a electrical blender until smooth and then add the yogurt and the cookies.
Pour the ice cream in a plastic pot and freeze it.
Before you want to eat it, place the ice cream on room temperature for 30 minutes for easier scooping.







Sunday, 19 July 2015

Колачи / Cookies

No, I am not eating shop-bought cookies filled up with fats that can damage you body, I always find time to make my own, store them in a jar and enjoy them occasionally. Very often I don't have a chance to even try one, if you have children you will understand why.
Love your body ..........  
















Ке ви треба:

200 гр брашно
90 гр путер
50 гр шеќер
3 лажици ладно млеко
30 - 40 гр сецкано чоколадо


Во подлабок сад ставете го брашното, додајте го путерот исецкан на коцки и истрљајте го во брашното да се соедини смесата.
Додајте млеко по потреба.На крај додајте го сецканото чоколадо.
Смесата замотајте ја во најлон фолија и чувајте ја во фрижидер половина час.
Со сукало развлечете го тестото, малку подебело од 5 мм.
Со калап од 5 см вадете колачи и редете ги во тепсија за печење.
Повторете ја постапката додека имате тесто.
Печете ги колачите на 180 степени 12 до 15 минути.



Ingredients: 

200 gr flour
90 gr butter
50 gr sugar
3 - 4 tbsp cold milk
30 - 40 gr chopped chocolate 

Put the flour in a mixing bowl, add the butter cut into squares and rub it in using your fingers.
Add the milk, form a dough and add the chocolate. Wrap the dough in cling film and store it in fridge for 30 minutes.
Using a rolling pin roll the dough to be just over 5 mm thick and cut out cookies using a 5 cm wide cutter.  
Place the cookies into a baking tray and bake them on 180 C 12 - 15 minutes.




Tuesday, 14 July 2015

Risottos

I adore risotto, It's quick to make it, it's wholesome and great family meal. I don't make it in a classic way and I don't always add cheese but that doesn't change the taste. If I haven't got a home made stock, I just use water. Wine is no no in cooking but it's definitely big yes for drinking specially with these risottos.... 


White rice with courgettes:

Heat 3 tbsp of olive oil in a large pan, add 1 chopped onion, 2 cloves of garlic and stir well for few minutes before adding 1 cup of risotto type of rice.
Add 1 cup of warm water and keep stirring, add another cup of water, stir again and add the final cup of water and 1 chopped courgette.
I then put the lid on and after a while the rice and courgette are nice and soft.
Season with salt,pepper and fresh parsley and add 50 gr greeted Parmesan cheese, if you wish. Stir well and serve immediately. 


Brown rice with butternut squash:

Heat 3 tbsp of olive oil in a large pan, add 1 chopped onion and 2 cloves of garlic and after a while add 400 gr chopped butternut squash. Stir well and add 1 cup brown rice, long grain will do and then add 3 cup of warm water.Put the lid on and cook it for 35 - 40 minutes on a very low temperature.
Add more water if the rice is not cooked.
Season the rice with salt,pepper and fresh and chopped parsley.
Add some greeted cheese if you wish. 



White rice with roasted tomatoes:


Place 300 gr of cherry tomatoes in a roasting tin, sprinkle some crushed garlic, salt, pepper, olive oil and handful of fresh basil.
Roast the tomatoes on 190 C for 20 minutes.
In a meantime make the rice: fry 1 chopped onion with few tbsp olive oil, add some crushed garlic and after few minutes add 1 cup or rice.
Cook the rice adding 1 liter of stock or water, 1 cup at the time until the rice is just cooked.
Season with salt and pepper, add some cheese and stir in the roasted tomatoes.





Pearled spelt risotto with fresh peas:


Heat 2-3 tbsp of olive oil in a cooking pot, add chopped shallot or spring onion and after few minutes add the spelt grains, about 65 gr per person.
Pour in 3 cups of water and cook it on a medium heat stirring every now and then.
After 15 minutes add the peas and cook it for further 5 minutes. 
Season it lightly with salt if you are going to add cheese.









Tuesday, 7 July 2015

Леблебија со тиквици / Chickpeas with courgettes

I am totally addicted to chickpeas and courgettes and I will tell you why. It is so quick to prepare, it's tasty, it's nutritious specially if you use freshly cooked chickpeas, it's just yummy...
I have discovered this combination ages ago from a site called coolinarika and as far as I remember it was from monsoon's recipes. Thank you Mrs.Demo, I haven't changed anything but sometimes I add garlic in it for more flavour.   








Потребни состојки:
(4 особи)

2-3 зелени тиквици
300 - 400 гр варена леблебија*
лук по желба
сол
бибер
масло

На крупно ренде изрендајте ги тиквиците, нелупени.
Ставете ги во поголема тава, додајте 2 - 3 лажици масло и пржете ги 5 минути, додајте ја варената леблебија, сол,бибер и ситно сецкан лук.
Мешајте 2 - 3 минути да се измешаат убаво состојките.

*Леблебијата ставете ја во ладна вода, додајте 1 лажица сода бикарбона на 500 гр леблебија.
За само неколку сата леблебијата ке набубри, убаво измијте ја под млаз вода и ставете ја да се вари.
Леблебијата бргу ке се свари приготвена  на овој начин.
Чувајте ја во фрижидер во водата до 3 дена.




Ingredients:
( serve 4 )

2 -3 green courgettes 
300 - 400 gr cooked chickpeas*
garlic, optional
salt
pepper
oil


Grate the unpeeled courgettes and place them in a big frying pan.
Cook them for a 5 minutes before adding the chickpeas, salt, pepper and minced garlic if you are using.
Stir all together for 2-3 minutes to combine all the flavours together. 

*Put the chickpeas in a pan,cover it with cold water and add 1 tbsp of soda bicarbonate for 500 gr dry chickpeas.
In only few hours the chickpeas will be ready to be cooked, simply wash it under running water, place it back in a cooking pot, covered with fresh cold water.
Chickpeas gets cooked quickly prepared this way.
Keep  the cooked chickpeas in their water in the fridge for 3 days.
Make your self falafels, humus, salads or repeat this meal every day...until...












Sunday, 5 July 2015

Киноа и фарика со печен зеленчук / Quinoa and freeceh with roasted veggies

I was very pleased to find a huge Waitrose in Horley, I was just wondering around waiting for my eldest son. Anyway, the story is I got lots of packs of grains such as spelt, quinoa, freekeh and wholewheat bulgur. Perfect for summer light meals and eating Al - fresco which = Happy days in my book!








Потребни состојки:
за 4 особи

250 гр мешавина од киноа и фарика
2 средна големина тиквици
2 црвени пиперки
2 домата
1 рака сончоглед ( печен )
200 гр варен грав, по желба
сол, бибер, маслиново масло


Во поголем сад ставете 1 литар вода да зоврие.
Посолете и додајте киноа и фарика.
Варете на тивко 20 минути.
Изцедете од вишок вода.
*****************************************
Во меѓувреме ставете го сецканиот зеленчук да се пече во тава, додајте малку масло, сол и бибер.
Печете на 190 степени околу 25 минути.
Измешајте се заедно, посолете, попаприте и додајте малку маслиново масло како и семе од сончоглед.
Сервирајте со таратур !



Ingredients:
serve 4

250 gr mixture of quinoa and freeceh 
2 medium size courgettes 
2 red peppers
2 tomatoes 
1 handful of sunflower seeds
200 gr cooked beans, optional 
salt, pepper, olive oil


In a big pot pour 1 litter of water and add some salt.
Before it starts boiling add the quinoa and freeceh and cook it for about 20 minutes.
Drain any excess water.
**********************************************
In a meantime put the chopped veggies in a roasting tin.
Season with salt and pepper and some olive oil.
Roast for 25 minutes on 190 C.
Combine everything together, season with some more salt, pepper and olive oil and sprinkle the seeds at the top.
Serve with cucumber and yogurt salad known as tzatziki .
  



Thursday, 2 July 2015

Тортици со боровинки / Blueberry cakes

Another  batch of cakes prepared in my kitchen for my children ............. even the neighbors got chance to try them and everyone was happy and everyone made the right noise mmmmmmm 











Потребни состојки:

80 гр мек путер 
80 гр кафеав шеќер
1 пасирана банана
1 лажиче екстрат од ванила
3 јајца 
200 мл млеко
1 лажиче сок од лимон
2 шољи од 250 мл интегрално брашно
2 лажички прашок за пециво
80 гр овесни снегулки
100 гр боровинки, свежи или замрзнати


Се матат со миксер путерот и шеќерот додавајки ги јајцата едно по едно.
Додајте ги и преостанатите мокри состојки како и бананата.
Додајте го брашното, овесните снегулки и пецивото. 
Мешајте со спатула и на крај додајте ги боровинките.
Ставете ја смесата во калап за 12 мафини ( намрсен )  
и печете ги тортиците на 190 степени околу 15 - 20 минути.



Ingredients:

80 gr soft butter 
80 gr brown  sugar
1 mashed banana
1 tsp vanilla extract
3 eggs
200 ml buttermilk or use 200 ml milk + 1 tsp lemon juice 
2 cups of plain wholemeal flour
2 tsp baking powder
80 gr porridge oats 
100 ml blueberries, fresh or frozen 



Whisk the butter with the sugar in a big bowl, add the eggs one egg at the time.
Add the rest of the wet ingredients as well as the banana.
Combine the dry ingredients before adding them to the bowl.
Mix up the cake mixture with a spatula and add the blueberries.
Put the cake mixture into a muffin tin for 12 ( buttered )
Bake the cakes on 190 C for 15 - 20 minutes.











Monday, 29 June 2015

Палента со печурка / Polenta with mushroom

Summer is finely here in south east England! This is one of my favorite light meals, cooked in a few minutes, it's vegan and it's gluten free as well as tasty and wholesome! 











Потребни состојки:
( за 2 особи )

100 гр инстант палента
400 мл вода или 450 ако ја сакате покашаста
сол
маслиново масло
свежи големи печурки, може и мали
магдонос

Во подлабок сад ставете ги печурките цели, додајте малку сол и лажица-две маслиново масло или путер.
Динстајте ги на тивко покриени со капак околу 10 минути.
Во меѓувреме сварете ја палентата: 
Во подлабок сад ставете вода, пред да зоврие додајте ја палентата и варете ја кратко мешајки цело време.
Сервирајте ја со печурките одозгора, посолите и попаприте и додајте маслиново масло како и сокот од печурките.
Посипете сецкан магдонос.
Салата по желба.



Ingredients:
( for 2 people )

100 gr instant polenta 
400 ml water or 450 ml if you like it to be more runny 
salt, pepper98
olive oil
big mushrooms such as portobello or any mushrooms will do
parsley 


Place the mushrooms into a pan, season with salt, pour some oil or butter if you like and cook them for 10 minutes with lid on.
In a meantime put the water in a pot for the polenta.
Before the water bubbles pour in polenta and stir it all the time for a very few minutes.
Serve it warm with the mushrooms on the top, pour over the liquid from the mushrooms and some olive oil.
Season with salt and pepper.
Sprinkle some chopped parsley.
Serve it with salad.


Wednesday, 24 June 2015

Џем од моркови / Carrot jam

I love making jams, preserving food, fermenting veggies and making home made yogurt.This jam it's been in my mind for a long time and the reason I never motivated myself to make it it's because I thought it will look and taste like a baby food. I was glad that I was wrong, this jam is something special, something very tasty, economical, quick, easy to make and it's nothing like baby food......
















Потребни состојки:

1 кило моркови
1 јаболко 
кора од 2 лимона 
сок од 1 лимон
200 гр бел шеќер
200 гр кафеав шеќер
1 ванилин шекер или 2-3 лажички екстрат од ванила

Излупете ги морковите и исецкајте ги на кругови.
Излупете го јаболкото и исечете го на парчиња.
Ставете ги во поголем сад за варење, додајте малку вода, околу пола чаша и варете со капак додека морковите не омекнат.
Испасирајте ја смесата исто како пире од компири.
Додајте ги преостанатите состојки и варете на тивко околу 50 минути мешајки го џемот често.
******************************************************************************************
Стерилизирајте 3 - 4 мали тегли : 
- измијте ги во топла вода со сапуница, наредете ги исправени во тава и ставете ги во рерна околу 30 минути на 110 степени.
Додека џемот е топол, наполнете ги теглите, затворете ги и ставете ги веднаш во сад за варење.Варете ги теглите 10 минути откако водата ке зоврие.
Оставете ги во водата додека не се оладат.
Вака конзервиран џем може да стои на ладно до една година.



Ingredients:

1 kg carrots
1 apple
zest of 2 lemons
juice of 1 lemon
200 gr white sugar
200 gr brown sugar
1 tbsp of vanilla sugar or 2-3 tsp vanilla extract


Peel and chop the carrots into round buttons.
Peel and chop the apple as well.
Put the fruit in a big cooking pan, add 1/2 cup of water, put the lid on and cook it 
until the carrots are soft.
Mash it all with a potato masher.
Add the rest of the ingredients and cook it on a low temperature for about 50 minutes stirring very often.
When the jam is ready spoon the jam into a sterilized jars.
***********************************************************************
Wash 3 -4  jars in warm and soapy water then place the jars standing up in a tray.
Place the tray in oven for 30 minutes on 110 C.
Spoon the hot jam into a hot jars then preserve the jars:
- place the warm jam jars in the cooking pot filled up half way with water, once the water is bubbling reduce the heath and simmer the jars for 10 minutes.Take the the pot off the heath.
Leave the jars in the pot until the water gets cool.
Jam can be kept in a cool place for up to one year.













Monday, 22 June 2015

Omega mix

This is amazing and so easy to get nourished, can't get easier that this,blend it, ground it, spoon it !
I will say few words about the benefit of the seeds: B vitamins, vitamin E,essential fatty acids, copper, zinc, antioxidants, magnesium, omega acids, calcium, fiber and more....
Omega mix is for everyone, give your body a boost all around the year.......Boom!









You will need:

3 parts flax seeds
1 part sesame seeds
1 part sunflower seeds
1 part pumpkin seeds 

*******************************
You will need a coffee grounder for this.
Simply ground all the seeds ( I ground them separate )
Store them in a clean jar in a fridge.


Sprinkle 1 tablespoon over your regular breakfast





Over your soup 




 Over any veg you like