Sunday isn't Sunday without some sort of cake in my house, I have made this one too many times but somehow still is one of our favorite!
Потребни состојки:
200 гр мек путер
120 гр кафеав шекер
3 јајца
200 гр брашно
2 лажички пециво
150 мл јогурт
2 јаболки
Во поголем сад изматете го путерот со 100 гр шекер.
Додајте ги јајцата едно по едно и продолжете да матите.
Додајте го и просеаното брашно заедно со пецивото како и јогуртот.
Јаболките,нелупени издупчете ги во средина и исечете ги на тенки кругови.
Посипете ги јаболките со преостанатиот шекер и наредете ги во калап за печење со пречник од 20 см.
Одозгора ставете ја смесата и печете го колачот 1 час на 180 степени.
Кога колачот е печен, превртете го и оладете го пред сервирање.
Ingredients:
200 gr soft butter
120 gr brown sugar
3 eggs
200 gr self-raising flour
150 ml yogurt
2 apples
Mix the butter with 100 gr sugar using electric mixer.
Add the eggs one at the time.
Fold in the flour and the yogurt and mix up the cake mixture .
Core the apples and slice thinly ( no need to peel )
put them in a bowl, add the rest of the sugar and toss well to coat.
Arrange the slices in the tin, size 20 cm, then spoon the mixture over the apples.
Bake the cake for 1 hour on 180 C .
Turn the cake out and leave to cool before serving.