Monday, 20 July 2015

"Искрен" сладолед / Innocent ice cream

I call this ice cream Innocent because there is no sugar in it, the only sweet taste you get is from the strawberries or cookies if you like to add some.It is a bit tarty but I like it....











Потребни состојки:

500 мл Јогурт, немасен, масен, грчки, цврст, течен
1 рака јагоди
3 - 4  колачи


Испасирајте ги јагодите, додајте го јогуртот и издробените колачи.
По желба додајте мед.
Ставете го сладоледот во пластичен сад и замрзнете го.
Пред конзумирање ставете го на собна температура околу половина час да се "пушти"
Јагодите може да бидат и замрзнати, во тој случај ставете ги во електричен блендер да се изситнат па тогаш додајте го јогуртот како и колачите.



Ingredients:

500 ml yogurt , greek stile, full fat or fat free
1 hand full strawberries
3 - 4 cookies

Mash the strawberries, add the yogurt and crumbled cookies.
Add some honey if you wish.
You can use frozen fruits, in that case blend the fruit first in a electrical blender until smooth and then add the yogurt and the cookies.
Pour the ice cream in a plastic pot and freeze it.
Before you want to eat it, place the ice cream on room temperature for 30 minutes for easier scooping.







Sunday, 19 July 2015

Колачи / Cookies

No, I am not eating shop-bought cookies filled up with fats that can damage you body, I always find time to make my own, store them in a jar and enjoy them occasionally. Very often I don't have a chance to even try one, if you have children you will understand why.
Love your body ..........  
















Ке ви треба:

200 гр брашно
90 гр путер
50 гр шеќер
3 лажици ладно млеко
30 - 40 гр сецкано чоколадо


Во подлабок сад ставете го брашното, додајте го путерот исецкан на коцки и истрљајте го во брашното да се соедини смесата.
Додајте млеко по потреба.На крај додајте го сецканото чоколадо.
Смесата замотајте ја во најлон фолија и чувајте ја во фрижидер половина час.
Со сукало развлечете го тестото, малку подебело од 5 мм.
Со калап од 5 см вадете колачи и редете ги во тепсија за печење.
Повторете ја постапката додека имате тесто.
Печете ги колачите на 180 степени 12 до 15 минути.



Ingredients: 

200 gr flour
90 gr butter
50 gr sugar
3 - 4 tbsp cold milk
30 - 40 gr chopped chocolate 

Put the flour in a mixing bowl, add the butter cut into squares and rub it in using your fingers.
Add the milk, form a dough and add the chocolate. Wrap the dough in cling film and store it in fridge for 30 minutes.
Using a rolling pin roll the dough to be just over 5 mm thick and cut out cookies using a 5 cm wide cutter.  
Place the cookies into a baking tray and bake them on 180 C 12 - 15 minutes.




Tuesday, 14 July 2015

Risottos

I adore risotto, It's quick to make it, it's wholesome and great family meal. I don't make it in a classic way and I don't always add cheese but that doesn't change the taste. If I haven't got a home made stock, I just use water. Wine is no no in cooking but it's definitely big yes for drinking specially with these risottos.... 


White rice with courgettes:

Heat 3 tbsp of olive oil in a large pan, add 1 chopped onion, 2 cloves of garlic and stir well for few minutes before adding 1 cup of risotto type of rice.
Add 1 cup of warm water and keep stirring, add another cup of water, stir again and add the final cup of water and 1 chopped courgette.
I then put the lid on and after a while the rice and courgette are nice and soft.
Season with salt,pepper and fresh parsley and add 50 gr greeted Parmesan cheese, if you wish. Stir well and serve immediately. 


Brown rice with butternut squash:

Heat 3 tbsp of olive oil in a large pan, add 1 chopped onion and 2 cloves of garlic and after a while add 400 gr chopped butternut squash. Stir well and add 1 cup brown rice, long grain will do and then add 3 cup of warm water.Put the lid on and cook it for 35 - 40 minutes on a very low temperature.
Add more water if the rice is not cooked.
Season the rice with salt,pepper and fresh and chopped parsley.
Add some greeted cheese if you wish. 



White rice with roasted tomatoes:


Place 300 gr of cherry tomatoes in a roasting tin, sprinkle some crushed garlic, salt, pepper, olive oil and handful of fresh basil.
Roast the tomatoes on 190 C for 20 minutes.
In a meantime make the rice: fry 1 chopped onion with few tbsp olive oil, add some crushed garlic and after few minutes add 1 cup or rice.
Cook the rice adding 1 liter of stock or water, 1 cup at the time until the rice is just cooked.
Season with salt and pepper, add some cheese and stir in the roasted tomatoes.





Pearled spelt risotto with fresh peas:


Heat 2-3 tbsp of olive oil in a cooking pot, add chopped shallot or spring onion and after few minutes add the spelt grains, about 65 gr per person.
Pour in 3 cups of water and cook it on a medium heat stirring every now and then.
After 15 minutes add the peas and cook it for further 5 minutes. 
Season it lightly with salt if you are going to add cheese.









Tuesday, 7 July 2015

Леблебија со тиквици / Chickpeas with courgettes

I am totally addicted to chickpeas and courgettes and I will tell you why. It is so quick to prepare, it's tasty, it's nutritious specially if you use freshly cooked chickpeas, it's just yummy...
I have discovered this combination ages ago from a site called coolinarika and as far as I remember it was from monsoon's recipes. Thank you Mrs.Demo, I haven't changed anything but sometimes I add garlic in it for more flavour.   








Потребни состојки:
(4 особи)

2-3 зелени тиквици
300 - 400 гр варена леблебија*
лук по желба
сол
бибер
масло

На крупно ренде изрендајте ги тиквиците, нелупени.
Ставете ги во поголема тава, додајте 2 - 3 лажици масло и пржете ги 5 минути, додајте ја варената леблебија, сол,бибер и ситно сецкан лук.
Мешајте 2 - 3 минути да се измешаат убаво состојките.

*Леблебијата ставете ја во ладна вода, додајте 1 лажица сода бикарбона на 500 гр леблебија.
За само неколку сата леблебијата ке набубри, убаво измијте ја под млаз вода и ставете ја да се вари.
Леблебијата бргу ке се свари приготвена  на овој начин.
Чувајте ја во фрижидер во водата до 3 дена.




Ingredients:
( serve 4 )

2 -3 green courgettes 
300 - 400 gr cooked chickpeas*
garlic, optional
salt
pepper
oil


Grate the unpeeled courgettes and place them in a big frying pan.
Cook them for a 5 minutes before adding the chickpeas, salt, pepper and minced garlic if you are using.
Stir all together for 2-3 minutes to combine all the flavours together. 

*Put the chickpeas in a pan,cover it with cold water and add 1 tbsp of soda bicarbonate for 500 gr dry chickpeas.
In only few hours the chickpeas will be ready to be cooked, simply wash it under running water, place it back in a cooking pot, covered with fresh cold water.
Chickpeas gets cooked quickly prepared this way.
Keep  the cooked chickpeas in their water in the fridge for 3 days.
Make your self falafels, humus, salads or repeat this meal every day...until...












Sunday, 5 July 2015

Киноа и фарика со печен зеленчук / Quinoa and freeceh with roasted veggies

I was very pleased to find a huge Waitrose in Horley, I was just wondering around waiting for my eldest son. Anyway, the story is I got lots of packs of grains such as spelt, quinoa, freekeh and wholewheat bulgur. Perfect for summer light meals and eating Al - fresco which = Happy days in my book!








Потребни состојки:
за 4 особи

250 гр мешавина од киноа и фарика
2 средна големина тиквици
2 црвени пиперки
2 домата
1 рака сончоглед ( печен )
200 гр варен грав, по желба
сол, бибер, маслиново масло


Во поголем сад ставете 1 литар вода да зоврие.
Посолете и додајте киноа и фарика.
Варете на тивко 20 минути.
Изцедете од вишок вода.
*****************************************
Во меѓувреме ставете го сецканиот зеленчук да се пече во тава, додајте малку масло, сол и бибер.
Печете на 190 степени околу 25 минути.
Измешајте се заедно, посолете, попаприте и додајте малку маслиново масло како и семе од сончоглед.
Сервирајте со таратур !



Ingredients:
serve 4

250 gr mixture of quinoa and freeceh 
2 medium size courgettes 
2 red peppers
2 tomatoes 
1 handful of sunflower seeds
200 gr cooked beans, optional 
salt, pepper, olive oil


In a big pot pour 1 litter of water and add some salt.
Before it starts boiling add the quinoa and freeceh and cook it for about 20 minutes.
Drain any excess water.
**********************************************
In a meantime put the chopped veggies in a roasting tin.
Season with salt and pepper and some olive oil.
Roast for 25 minutes on 190 C.
Combine everything together, season with some more salt, pepper and olive oil and sprinkle the seeds at the top.
Serve with cucumber and yogurt salad known as tzatziki .
  



Thursday, 2 July 2015

Тортици со боровинки / Blueberry cakes

Another  batch of cakes prepared in my kitchen for my children ............. even the neighbors got chance to try them and everyone was happy and everyone made the right noise mmmmmmm 











Потребни состојки:

80 гр мек путер 
80 гр кафеав шеќер
1 пасирана банана
1 лажиче екстрат од ванила
3 јајца 
200 мл млеко
1 лажиче сок од лимон
2 шољи од 250 мл интегрално брашно
2 лажички прашок за пециво
80 гр овесни снегулки
100 гр боровинки, свежи или замрзнати


Се матат со миксер путерот и шеќерот додавајки ги јајцата едно по едно.
Додајте ги и преостанатите мокри состојки како и бананата.
Додајте го брашното, овесните снегулки и пецивото. 
Мешајте со спатула и на крај додајте ги боровинките.
Ставете ја смесата во калап за 12 мафини ( намрсен )  
и печете ги тортиците на 190 степени околу 15 - 20 минути.



Ingredients:

80 gr soft butter 
80 gr brown  sugar
1 mashed banana
1 tsp vanilla extract
3 eggs
200 ml buttermilk or use 200 ml milk + 1 tsp lemon juice 
2 cups of plain wholemeal flour
2 tsp baking powder
80 gr porridge oats 
100 ml blueberries, fresh or frozen 



Whisk the butter with the sugar in a big bowl, add the eggs one egg at the time.
Add the rest of the wet ingredients as well as the banana.
Combine the dry ingredients before adding them to the bowl.
Mix up the cake mixture with a spatula and add the blueberries.
Put the cake mixture into a muffin tin for 12 ( buttered )
Bake the cakes on 190 C for 15 - 20 minutes.











Monday, 29 June 2015

Палента со печурка / Polenta with mushroom

Summer is finely here in south east England! This is one of my favorite light meals, cooked in a few minutes, it's vegan and it's gluten free as well as tasty and wholesome! 











Потребни состојки:
( за 2 особи )

100 гр инстант палента
400 мл вода или 450 ако ја сакате покашаста
сол
маслиново масло
свежи големи печурки, може и мали
магдонос

Во подлабок сад ставете ги печурките цели, додајте малку сол и лажица-две маслиново масло или путер.
Динстајте ги на тивко покриени со капак околу 10 минути.
Во меѓувреме сварете ја палентата: 
Во подлабок сад ставете вода, пред да зоврие додајте ја палентата и варете ја кратко мешајки цело време.
Сервирајте ја со печурките одозгора, посолите и попаприте и додајте маслиново масло како и сокот од печурките.
Посипете сецкан магдонос.
Салата по желба.



Ingredients:
( for 2 people )

100 gr instant polenta 
400 ml water or 450 ml if you like it to be more runny 
salt, pepper98
olive oil
big mushrooms such as portobello or any mushrooms will do
parsley 


Place the mushrooms into a pan, season with salt, pour some oil or butter if you like and cook them for 10 minutes with lid on.
In a meantime put the water in a pot for the polenta.
Before the water bubbles pour in polenta and stir it all the time for a very few minutes.
Serve it warm with the mushrooms on the top, pour over the liquid from the mushrooms and some olive oil.
Season with salt and pepper.
Sprinkle some chopped parsley.
Serve it with salad.


Wednesday, 24 June 2015

Џем од моркови / Carrot jam

I love making jams, preserving food, fermenting veggies and making home made yogurt.This jam it's been in my mind for a long time and the reason I never motivated myself to make it it's because I thought it will look and taste like a baby food. I was glad that I was wrong, this jam is something special, something very tasty, economical, quick, easy to make and it's nothing like baby food......
















Потребни состојки:

1 кило моркови
1 јаболко 
кора од 2 лимона 
сок од 1 лимон
200 гр бел шеќер
200 гр кафеав шеќер
1 ванилин шекер или 2-3 лажички екстрат од ванила

Излупете ги морковите и исецкајте ги на кругови.
Излупете го јаболкото и исечете го на парчиња.
Ставете ги во поголем сад за варење, додајте малку вода, околу пола чаша и варете со капак додека морковите не омекнат.
Испасирајте ја смесата исто како пире од компири.
Додајте ги преостанатите состојки и варете на тивко околу 50 минути мешајки го џемот често.
******************************************************************************************
Стерилизирајте 3 - 4 мали тегли : 
- измијте ги во топла вода со сапуница, наредете ги исправени во тава и ставете ги во рерна околу 30 минути на 110 степени.
Додека џемот е топол, наполнете ги теглите, затворете ги и ставете ги веднаш во сад за варење.Варете ги теглите 10 минути откако водата ке зоврие.
Оставете ги во водата додека не се оладат.
Вака конзервиран џем може да стои на ладно до една година.



Ingredients:

1 kg carrots
1 apple
zest of 2 lemons
juice of 1 lemon
200 gr white sugar
200 gr brown sugar
1 tbsp of vanilla sugar or 2-3 tsp vanilla extract


Peel and chop the carrots into round buttons.
Peel and chop the apple as well.
Put the fruit in a big cooking pan, add 1/2 cup of water, put the lid on and cook it 
until the carrots are soft.
Mash it all with a potato masher.
Add the rest of the ingredients and cook it on a low temperature for about 50 minutes stirring very often.
When the jam is ready spoon the jam into a sterilized jars.
***********************************************************************
Wash 3 -4  jars in warm and soapy water then place the jars standing up in a tray.
Place the tray in oven for 30 minutes on 110 C.
Spoon the hot jam into a hot jars then preserve the jars:
- place the warm jam jars in the cooking pot filled up half way with water, once the water is bubbling reduce the heath and simmer the jars for 10 minutes.Take the the pot off the heath.
Leave the jars in the pot until the water gets cool.
Jam can be kept in a cool place for up to one year.













Monday, 22 June 2015

Omega mix

This is amazing and so easy to get nourished, can't get easier that this,blend it, ground it, spoon it !
I will say few words about the benefit of the seeds: B vitamins, vitamin E,essential fatty acids, copper, zinc, antioxidants, magnesium, omega acids, calcium, fiber and more....
Omega mix is for everyone, give your body a boost all around the year.......Boom!









You will need:

3 parts flax seeds
1 part sesame seeds
1 part sunflower seeds
1 part pumpkin seeds 

*******************************
You will need a coffee grounder for this.
Simply ground all the seeds ( I ground them separate )
Store them in a clean jar in a fridge.


Sprinkle 1 tablespoon over your regular breakfast





Over your soup 




 Over any veg you like 


Friday, 19 June 2015

Интегрални лепиња со тиква / Wholemeal pumpkin rolls


Softest rolls ever !! I recently found this recipe on the net, love the sound of it , made few changes and here we are! The original recipe is from Jeka from Coolinarika and here is her recipe










Потребни состојки:

400 гр интегрално  брашно 
1 мала лажичка сув инстант квасец
150 гр пире од тиква
150 гр јогурт
3 лажици маслиново масло
малку сол
семки ( лен, сусам,ким )


Најпрво направете пире од тиква:
Печете или варете ја тиквата со лушпа додека не омекне, додека е топла, испасирајте.
Направете поголема количина, поделете ја во најлончиња по 150 гр во секое и замрзнете.
***********************************************************************************************
Во поголем сад ставете брашно, сол и квасец, додајте ја 
тиквата и јогуртот како и маслото.
Замесете меко тесто, месете го на побрашнета површина околу 10 минути, ставете
го во чист сад да се одмара околу 1 час.

Тестото поделете го на 8 парчиња и од секое парче обликувајте округли теста.
Ставете ги во обложен лим за печење и оставете ги да се кренат уште еднаш.
Премачкајте ги со малку млеко или вода и посипете ги со мешани семки.
Печете на 200 степени околу 15 минути.



Ingredients:

400 gr wholemeal flour
1 tsp instant yeast 
salt
150 gr pumpkin or butternut squash pure 
150 gr yogurt
3 tbsp olive oil
seeds ( flax, sesame, caraway )

First, prepare the pumpkin pure: cut and cook it in a little water until soft or roast it in the oven, while it's still warm, scoop it out and make a pure of it.
Make a big batch, divide the pure into several freezing bags (150 gr each ) freeze so you always have ready to use.
****************************************************************
In a mixing bawl,put the flour, yeast and salt, add the pumpkin pure and yogurt as well as oil and make a soft dough. Kneed the dough on a floured surface for about 10 minutes.
Put the dough to rest in a clean bowl for 1 hour.

After that, put the dough back on the floured surface and make 8 ball shape rolls.
Place the rolls on baking tray, let them rest for 30 minutes, then brush them with little bit of milk or water and sprinkle some seeds.
Bake the rolls on 200 C for 15 minutes. 



Monday, 15 June 2015

Тортици со банани, чоколадо и малини / Banana cakes with chocolate and raspberries

Skinny cakes that are full of surprising flavors! They are MUST HAVE cakes for family celebrations, parties or a weekend snack. I never use paper cases, because the cakes are getting stuck into them.  I think it is better just to butter the muffin tin and get them out while the cakes are still warm...

















Потребни состојки:

2 и пол чаши интегрално брашно
1 лажичка сода
малку сол
2 лажици мед
2 - 4 лажици кафеав шеќер ( по желба)
2 пасирани банани
3 лажици јогурт
1 јајце
200 мл млеко
60 - 80 гр сецкано чоколадо
150 гр малини

Во подлабок сад за матење, ставете го јајцето, додајте го јогуртот и медот и матете со жица маталка.
Додајте ги бананите и шеќерот ако користите.
Матете кратко и додајте гу сувите состојки.
Додајте го и сецканото чоколадо предходно исмешано со една лажица брашно.Истресете вишок брашно.Вака приготвените чоколадни парчиња ке останат цели во тортиците.
На крај се додаваат и малините.Оставете 12 за одозгора.
Ставете ја смесата во калап за 12 мафини предходно намрсен со масло или путер.
Ставете по една малина одозгора и печете на 190 степени околу 20 минути.


Ingredients:

2 1/2 cups of wholewheat flour
1 tsp soda bicarbonate
pinch of salt
2 tbsp honey
2 - 4 tbsp brown sugar ( optional )
2 mashed bananas
3 tbsp yogurt
1 egg
200 ml milk
60 - 80 gr chopped chocolate 
150 gr raspberries 

In a mixing bowl, whisk the egg with the yogurt and honey.
Add the bananas and sugar if you are using it.
Whisk shortly and add the dry ingredients, as well as the chocolate mixed up with one tbsp of flour. Shake off any excess.This keeps the chocolate pieces whole.
Now add the raspberries, reserving 12 for the top of each cake.
Oil or butter a muffin tin for 12 and divide the cake mixture into it.
Put the remaining raspberries on each cake.
Bake the cakes for 20 minutes on 190 C.