A new pasta or rice sauce is always welcomed on my menu. I particularly love this one for many reasons: it's not tomato based, it's versatile, it can be vegan or it can be enriched with cheese.
I always use a wholemeal pasta or rice, otherwise it's all white and boring.
Alfredo sauce with whatever you choose is perfect mid week meal for the whole family!
Потребни состојки:
за 4-5 особи
1 карфиол
1 литар вода
коцка за супа
1 чешне лук
путер или маслиново масло
пармезан, чедар или некој сличен тврд кашкавал
или
4 големи лажици хранлив квасец ( побарајте го во продавница за здрава храна)
сол и бибер
магдонос
Карфиолот раздвоете го на цветови и ставете го да се вари во еден литар вода и коцка за супа.
Варете го 15 минути.
Во меѓувреме ставете 2 - 3 лажици маслиново масло или 40 гр путер да се загрее на тивко.
Додајте го ситно исецканиот лук.
Пржете многу кратко.
Изцедете го варениот карфиол ( водата ке ви треба ) и ставете го во блендер.
Додајте го лукот заедно со маслото, малку сол и бибер како и 250 мл вода од варениот карфиол.
Блендирајте кратко , додајте една рака кашкавал или хранлив квасец.
Блендирајте уште еднаш додавајки од топлата вода ако сосот ви е густ.
* во случај да немате блендер тогаш користете поголема стаклена тегла и стапчест блендер.
Ingredients:
to feed 4-5 people
1 cauliflower
1 litre water
1 stock cube
1 clove of garlic
40 gr butter or 3 Tbsp olive oil
handful of cheddar cheese
or
4 Tbsp nutritional yeast ( look on Amazon )
salt and pepper
parsley
Cut the cauliflower into a florets, place them in a big cooking pot with the water and add the stock cube.
Cook the cauliflower for 15 minutes.
In the meantime fry the minced garlic in a medium to low heated oil or butter for a very short time.
Place the cooked cauliflower with a 250 ml of the cooking water as well as the garlic/fat and nutritional yeast/cheese.
Blend everything, add some salt, pepper and more stock if your sauce is too thick.
I have served this sauce with wholemeal spelt pasta, brown basmati rice or any cooked grain will do!
I love this recipe! And you're right, new pasta sauce ideas are always welcome. I also like spelt pasta very much.
ReplyDeleteI am glad you like it
ReplyDelete