Thursday, 14 April 2016

Чили со црн грав и њоки од палента / Black bean chili with polenta gnocchi

Chili con carne or more like Chili No carne is a meal I make once in a week. I don't like to be predictable when comes to cooking, so every week my chili is served differently. This week I serve the chili with polenta gnocchi which are made in no time. Adding spinach is optional, but nice. Feel free to add more chili powder, I make mine mild because of my children.

Sesame seeds are one of my favorite condiments, sprinkled on the top of the gnocchi gives it a lovely crunchy texture.

This dish is perfect for a dinner party especially if you have vegetarian or vegan guests.
This is another dinner made on a budget, I hope you enjoy it as much as my family.....






Chili in a wrap - most favorite to my children 


with added fresh veggies for extra YUM 


wraps





Потребни состојки:

чили вариво: 1 кромид, ситно исецкан
1 стапче зелен целер
1 морков
120 гр црвена леќа, може и кафеава
по едно лажиче: кумин, кориандер и чили во прав
400 гр домати, може од конзерва
200 - 300 гр варен црн грав*
100 гр пченка, замрзната или од конзерва
1 зелена бабура
сол
бибер
**********************************
за њоките :

150 гр инстант палента
700 гр вода
1-2 коцки замрзнат спанаќ или една до две раце свеж
маслиново масло
сусам
сол и бибер

Во поголем лонец ставете 3 лажици маслиново масло да се загрее, додајте го сецканиот зеленчук, по 10 минути додајте ги зачините,измешајте,додајте ја измиената леќа и 300 мл вода.
Покријте го лонецот и варете на тивко околу 20 минути.
Додајте ги доматите и варениот грав, исецкана на коцки бабура, сол и бибер.
Варете 20 минути, при крај додајте ја пченката.

За њоките ставете ја водата да се загрева, пред да зоврие додајте го спанаќот а по 3 минути и палентата како и сол и бибер.
Варете на тивко околу 3 минути.

Варивото од грав ставете го во огноотпорен сад. Додека палентата е топла "вадете" њоќи со лажица и веднаш ставете ги врз варивото.
Со четка премачкајте ги њоќите со маслиново масло, посолете, и додајте го сусамот.
Ставете во рерна да се пече околу 20 минути на 200 степени.


* црн грав купувам во паковање од 500 гр, го киснам во вода 12 часа или преку ноќ, другиот ден го варам (околу 50 минути) .
Гравот го ладам, го цедам и го делам во пластични кеси за замрзнување.
Вообичаено го делам на 4 дела.

Практикувам исти начин и со други видови на грав или леблебија.
Економично и здраво без конзерванси а достапно во секое време!
Совет од Anna Jones !


Ingredients:

for the chili: 1 onion, chopped
1 celery stick,sliced
1 carrot, chopped 
120 gr red lentils or green/brown lentils
1 tsp of each of this: ground cumin,coriander and chili 
400 gr chopped tomatoes 
200 - 300 gr cooked black beans*
100 gr frozen corn
1 green pepper 
salt and pepper 
olive oil

for the gnocchi:

150 gr instant  polenta
700 ml water
1-2 cubes frozen spinach 
or
2 handful fresh one, chopped
olive oil
salt and pepper
sesame seeds

In a big cooking pot pour 2-3 Tbsp of olive oil, add the trio veggies and fry for 10 minutes or until they are soft.
Add the spices and stir for minute or two.
Add the washed lentils and 300 ml water.
Put the lid on and cook it for 20 min on a low temperature.
After that add the tomatoes, the beans and 1 chopped green pepper.
Season with some salt and pepper and cook it for 20 min.
In the end add the corn.
Place the cooked chili into an ovenproof dish.

Put 700 ml of water with 2 tsp salt in a cooking pot and heated up.
Before it start boiling, add the spinach and after 3 minutes add the polenta. 
Cook the polenta for 3 minutes on a very low temperature or until it's thick and smooth.
While the polenta is still hot spoon out gnocchi and place them on the top of the chili.
Using a baking brush, brash the gnocchi with some olive oil and sprinkle some sesame seeds.
Bake the chili for 20 min on 200 C.

*I usually buy dry black beans in a 500 gr pack, I soak the beans over night, the next day I cook the beans for 50 minutes.
I let the beans to cool down before I divide it into a 4 plastic bags ready for a freezer.
It is very practical, economic as well as healthy ( no additives ) .
I use the same method for any beans and peas.
Advice from Anna Jones!










1 comment:

  1. I love the idea of the polenta gnocchi and would like to try them one day. I also tend to make chilli quite often and change its accompaniments.

    ReplyDelete