Потребно е:
100 гр овесни снегyлки
700 мл вода
1/4 од лажичка сол
1 лажиче цимет, по желба
1 лажиче екстрат од ванила, по желба
1 - 2 лажици јаворов сируп, по желба
Ставете ги овесните снегулки во сад, додајте вода и оставете ги да омекнат најмалку 20 минути или неколку часа па и преку ноќ.
Одстранете ја водата користејки цедалка.
Мокрите овесни снегулки ставете ги во блендер, додајте ја водата и блендирајте кратко.
Процедете, овој пат одстранете го овесот.
Блендерот се мие, овесната вода се враќа во блендерот како и преостантите состојки.
Блендирајте кратко и процедете уште еднаш пред да го ставите млекото во чисто стаклено шише или тегла.
Млекото чувајте го во фрижидер најмногу 4 - 5 дена.
Обавезно: Протресете го шишето пред употреба, ова е домашен пијалок без стабилизатори и адитиви така да овесот ке се таложи во шишето.
Како што напоменав, ванила, цимет и сладило не е обавезно, овој пијалок може да се приготви и само со додаток на сол.
Користам филтрирана вода за подобар вкус но може и обична!
Ако немате блендер, тогаш користете стапчест или долг блендер и тегла со поголем отвор.
Цедалката треба да е ситна.
Ако немате ситна цедалка тогаш цедете преку газа.
Потребно време - 5 минути!
Ingredients:
1 cup or 100 gr porridge oats
700 ml water
1/4 tsp salt
1 tsp cinnamon, optional
1 tsp vanilla extract , optional
1 - 2 Tbsp maple syrup, optional
Cover the oats with fresh water and leave it for 20 min up to 8 hours.
Drain the oats discarding the water.
Place the oats into a blender and add 700 ml filtered water if you have, tap water will do as well.
Blitz for a 30 seconds then pour it through a fine sieve. Discard the oats this time.
Rinse out the blender, add the oat-water and the rest of the ingredients.
Blitz again and pour it through the sieve once more.
Pour the ready milk into a clean glass bottle or jar.
Stays fresh for 4-5 days.
note: Shake the bottle before use.
Thanks for reading! I would appreciate any comments or suggestions from you.
Thanks for reading! I would appreciate any comments or suggestions from you.
No comments:
Post a Comment