Tuesday 8 September 2015

Доматен сос - зимница / Tomato sauce for preserving

Five kilo tomatoes, one Sunday afternoon and a bit of love and you will get ten jars of tomato sauce that are priceless. This recipe was given to me a long time ago by my very good friend Petkana and ever since I make this sauce in late summer when the tomatoes are ripe and juicy.








Потребно:

5 кг домати
3 -4 главици кромид
3 моркови

250 мл масло
сол, бибер
оригано
босилок
5 - 6 чешниња лук, мелен
2 лажици шеќер, кафеав 


Исечете ги доматите, кромидот и морковите на парчиња.
Ставете ги во поголем лонец или во два помали како во мојот случај.
Варете ги 2 часа.
Изцедете ја водата.
Ставете ја смесата во блендер а потоа поминете ја преку цедалка за да се одстранат семките и лушпите од доматите.
Вратете ја смесата на оган, додајте ги преостанатите состојки и варете го сосот на тивко мешајки повремено околу 30 минути.
Ставете го вруќиот сос во вруќи теглички кои сте ги стерилизирале во рерна на 110 степени, 20 минути.
Ставете им капаци, секоја тегла замотајте ја во весник, покријте ги со кебе и оставете ги да се оладат до другиот ден.
Чувајте ги теглите во ладна просторија до 6 месеци.


Ingredients:

5 kg tomatoes
3 - 4 onions
3 carrots

250 ml oil
salt, pepper
oregano
basil
5 - 6 cloves garlic, minced 
2 tbsp brown sugar

Cut the vegetables into pieces and place them into a big cooking pot or in 2 medium size.
Cook the veggies for 2 hours.
Drain the liquid off.
Blend the cooked vegetables and sieve it to get rid of the seeds and peels.
You can use a sieve: pour some sauce into the sieve, push it through with a metal spoon, scoop it out the seeds and repeat. It doesn't take long once you know what to do.
Now when you got the "clean" sauce pour it into a cooking pot, add the rest of the ingredients, adjust the taste, I needed only 1 level tbsp of salt and half pepper.
Let the sauce simmer for 30 minutes, stirring occasionally.
Pour the hot sauce into a hot jars: 
- sterilize the jars, place them on baking wide tray,the lids as well, put them in the oven on 110 C for 20 minutes.
Wrap each jar with newspaper, cover them with blanket and let them cool completely.
Store the jars in cool place for up to 6 months, mine never last even 3 :)  





No comments:

Post a Comment