Monday 21 September 2015

Полнети модри патлиџани / Stuffed aubergines

Seasonal food -  rock!
I found these beautiful aubergines in my local market and I had to have them, I mean white aubergines? I have never seen them before, they are a bit different from the regular ones, a more creamier texture and with less seeds. 

I used simple ingredients, that I had in my kitchen. I used white rice but feel free to experiment with the filling. 

I stuffed, seasoned and baked them in the same dish as my mum would of but they were not the same. OK , she would cook this dish in a woodburning oven, however as everyone knows mum's dishes are always the best!














Потребни состојки:

8 мали модри патлиџани
1 компир
1 кромид
1 морков
2 чешниња лук
масло
2 домати
4-5 лажици доматен сос
пола чаша ориз 
зачини по желба, сол, бибер, оригано
коцка за супа
магдонос

Најпрво, издлабнете ги модрите од една страна и веднаш спуштете ги во вода.
Внатрешноста исецкајте ја ситно како и преостанатиот зеленчук.
На малку масло пржите го кромидот и морковот, додајте го лукчето како и еден од доматите.По 5 минути додајте го и оризот и половина од внатрешноста од модрите.
Зачинете.
Припремите сад за печење: ставете малку масло и наредете го доматот исечен на кругови како и преостанатата смеса од внатрешноста на модриот.
Убаво зачинете.
Полнете ги модрите со смесата со ориз и покријте го секој модар со круг од компир.
Ако ви остане оризова смеса додајте ја во дното на тавата.
Во оризовата тава додајте 1 литар вода, додајте коцка за супа и 4-5 лажици доматен сос.
Варете ја течноста до вриење и додајте ја врз модрите.
Покријте ја тавата со фолија и печете на 190 степени околу 2 часа. 
При крај извадете ја фолијата за да се запечат и зацрвенат.
Посипете сецкан магдонос.
Сервирајте ги топли со леб и салата.




Ingredients:

8 small aubergines
1 potato, sliced
1 onion
1 carrot
2 cloves garlic
oil
2 tomatoes
4-5 tbsp tomato sauce or puree 
1/2 cup white risotto rice
seasoning, salt, pepper, oregano 
veggie stock powder ( I used marigold swiss organic )
chopped parsley


Start with scooping out the aubergines from one side only using a small knife and teaspoon.
Keep them in a cold water so they don't change the colour.
Chop it up the pulp and set a side.
In a medium size pot pour in 2-3 tbsp oil, add chopped onion, grated carrot and after 5 minutes add the garlic as well as 1 diced tomato.
Stir in the rice and half of the aubergine pulp.
Season well.
In a deep roasting dish, pour in some oil, add the rest of the aubergine pulp and place slices of one tomato.
Season it.
Stuff the aubergines with the rice mixture and place one slice of potato on top of each aubergine.
If you have any leftover of the rice mixture just spoon it in the bottom of the cooking pot.
Now the rice pot is empty, pour in 1 liter of water, add the tomato sauce or pure and stock.
Bring it to boil and pour it over the aubergines.
Cover it with lid or foil and place it in a pre-heated oven on 190 C.
Roast for 2 hours.
Take the lid off for the last 1/2 hour.
Sprinkle some fresh chopped parsley and serve it worm with bread and fresh salad.









No comments:

Post a Comment