Here is something nice, very refreshing, not so sweet and very flavorsome....
Потребни состојки:
200 гр бело брашно
1 мала лажича пециво
35 гр нишесте или 1 пудинг од ванила
80 гр шеќер
1 ванилин шеќер
пола мала лажичка сол
250 гр несолена урда
50 гр путер, собна температура
2 јајца
200 мл млеко или јогурт
сок и кора од 1 лимон
Извагајте ги сувите состојки и измешајте ги.
Во посебен сад за матење,изматете ги јајцата, додајте ја урдата, путерот,млекото како и сокот
и кората од лимон.
Соединете ги сувите и мокрите состојки .
Намрсете калап за печење 10 х 30 см .
Ставете ја смесата во калап и печете на 180 степени околу 40 минути.
Оладете го колачот и посипете го со шеќер во прав.
Сервирајте со сезонско овошје !
Ingredients:
200 gr plain flour
1 tsp baking powder
35 gr corn flour or custard powder
80 gr sugar
1 tbsp vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
1/2 tsp salt
250 gr quark cheese
50 gr butter, room temperature
2 eggs
200 ml milk or yogurt
juice and zest of 1 lemon
Mix up the dry ingredients.
In a separate mixing bawl, whisk the eggs, add the cheese,butter, milk and the lemon juice and zest. Add the vanilla as well.
Combine all the ingredients together.
Oil the baking tin, mine was 15 x 30 cm.
Pour in the cake mixture and bake on 180 C for about 40 minutes.
Cool it down before you dust some icing sugar.
Serve it with some fresh fruit..
200 гр бело брашно
1 мала лажича пециво
35 гр нишесте или 1 пудинг од ванила
80 гр шеќер
1 ванилин шеќер
пола мала лажичка сол
250 гр несолена урда
50 гр путер, собна температура
2 јајца
200 мл млеко или јогурт
сок и кора од 1 лимон
Извагајте ги сувите состојки и измешајте ги.
Во посебен сад за матење,изматете ги јајцата, додајте ја урдата, путерот,млекото како и сокот
и кората од лимон.
Соединете ги сувите и мокрите состојки .
Намрсете калап за печење 10 х 30 см .
Ставете ја смесата во калап и печете на 180 степени околу 40 минути.
Оладете го колачот и посипете го со шеќер во прав.
Сервирајте со сезонско овошје !
Ingredients:
200 gr plain flour
1 tsp baking powder
35 gr corn flour or custard powder
80 gr sugar
1 tbsp vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
1/2 tsp salt
250 gr quark cheese
50 gr butter, room temperature
2 eggs
200 ml milk or yogurt
juice and zest of 1 lemon
Mix up the dry ingredients.
In a separate mixing bawl, whisk the eggs, add the cheese,butter, milk and the lemon juice and zest. Add the vanilla as well.
Combine all the ingredients together.
Oil the baking tin, mine was 15 x 30 cm.
Pour in the cake mixture and bake on 180 C for about 40 minutes.
Cool it down before you dust some icing sugar.
Serve it with some fresh fruit..