Wednesday, 27 May 2015

Запечен зеленчук во доматен сос / Vegetable bake in tomato sauce

Do you know that feeling when you eat something nice but you can't ask for the recipe? Well, here is a little story about a recent occasion: my husband and I were eating out in a tiny place in Covent Garden, however I wasn't eating, I was tasting , trying to figure out what's in it, what kind of cheese and herbs they have used?
When we came home, I wrote down the ingredients that I had tasted and a few weeks later I made my own version.....and I loved it ......



Потребни состојки:

 кромид
 модар патлиџан
 тиквица
печурки 
пиперки
целер
морков
1 чаша зелена леќа
800 гр конзервирани или свежи домати 
лук
сол
бибер
магдонос, босилок
сирење сто лесно се топи 

Исецкајте го зеленчукот.
Во поголема тава ставете неколку лажици масло, додајте го кромидот , по неколку минути додајте го и преостанатиот зеленчук.
Динстајте го зеленчукот 10 минути и додајте ја леќата и 2 чаши вода.
Поклопете со капак и варете го варивото на тивко 30 - 40 минути или додека леќата не омекне.Одстранете ја течноста ако ви остане.
Направете сос од доматите:
- во тава загрејте маслиново масло, додајте ги доматите, сол, бибер и неколку чешниња мелен лук како и свеж босилок . Варете го сосот 15 - 20 минути.
Кога леќата е варена, ставете ја во огноотпорна тава, посолите и додајте го сосот од домати.Измешајте убаво, ставете го сирењето одозгора и печете 20 минути .
Пред сервирање ставете го магдоносот.
Сервирајте како главно јадење со варен ориз, компир пире или со леб и салата!



Ingredients:


onion
aubergine
courgette
mushrooms
peppers
celery 
carrots
1 cup green lentils
800 gr or 2 cans of chopped tomatoes
garlic
salt
paper
parsley
basil
easy melt cheese 

Chopped the vegetables.
In a big pot put some oil and fry the onions for a few minutes adding the rest of the vegetables.Cook them for 10 minutes before adding the lentils and 2 cups of water.
Put the lid on and cook it for 30 - 40 minutes or until the lentils are soft.
Drain any water left.
Make the tomato sauce:
- in a medium size pot put some olive oil and add the tomatoes, 2 cloves of minced garlic,salt, pepper and fresh basil.
Cook the sauce for 15 - 20 minutes.
When the lentils are ready, pour them in a heatproof dish followed by tomato sauce.
Mix it all up and slice some cheese at the top.
Bake for 20 minutes.
Sprinkle some fresh chopped parsley before serving.
Serve it as a main meal with cooked rice or mashed potato or simple bread and salad.
Enjoy!








6 comments:

  1. Nikakvo meso ne moze da bide ni sluga na ovakvo nesto! Uste da najdam vo Holandija zelencuk kako vo Makedonija...

    ReplyDelete
  2. Sladoled, jas ne sum vo Makedonija, jas ziveam vo Anglija, London a zalencuci naogam po pazarive

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Znam deka si vo Anglija. Samo se prasam da li e zelencukot isti kako vo Makedonija. Jas ziveam vo zemja najgolem izvoznik na zemjodelski proizvodi vo Evropa, izgled bozanstven, no vkus ni do koleno na tie od juznite zemji.

    ReplyDelete
  5. Ha, ha ,mi se dopaga "ni do koleno" Vo pravo si za vkus tuku sum se naviknala i jas na plastika , pozdrav mnogu

    ReplyDelete
  6. Jas i posle 23 godini nikako da se naviknam... Se gubam vo prevod ponekogas, koristam 4-5 jazika dnevno

    ReplyDelete