Sunday 24 May 2015

Тортици со јагоди и боровници / Cakes with strawberries and blueberries

Easy recipe, ordinary ingredients, light and fluffy texture and buttery crumble on the top  .... 



Потребни состојки:

2 јајца
6 лажици масло
100 гр шеќер
250 мл јогурт
280 гр брашно
1 ванилин шеќер
2 лажички пециво
пола лажиче сода
малку сол
150 гр овошје
за трошките одозгора:
50  гр брашно
40  гр путер
25 гр шеќер

Во поголема здела ставете ги јајцата, додајте ги шеќерот и ванилата и матете со жица маталка.
Додајте го маслото и јогуртот и сите суви состојки како и овошјето.
За трошките ставете ги трите состојки во мала здела и со прсти трљајте го путерот во брашното и шеќерот да добиете трошки.
 Поделете ја смесата 
во премечкан со масло калап за 12 мафини,
 одозгора ставете ги и трошките.
Печете ги тортиците на 200 степени околу 20 минути.


Ingredients:

2 eggs
6 tbsp oil
250 ml yogurt
280 gr flour
15 gr vanilla sugar
100 gr sugar
2 tsp baking powder
half tsp baking soda
pinch of salt
150 gr fruit ( chopped) 
for the crumble:
50 gr flour
40 gr butter
25 gr sugar


In a mixing bowl, whisk the eggs with both sugars,add the oil and the yogurt as well as all the dry ingredients.
Add the fruit .
For the crumble, put all ingredients in a small bowl and rub it with your fingers to get crumble texture.
Prepare a muffin tin for 12 by spraying some oil then pour in the cake mixture followed by putting the crumble at the top.
Bake the cakes on 200 C for around 20 minutes.







3 comments:

  1. Anonymous24 May, 2015

    Kako ubav blog! Sosema slucajno go najdov, no sega sigurno ke go sledam! Mnogu mi se svidja konceptot. Ovie cupcakes sigurno ke gi probam.

    ReplyDelete
  2. Blagodaram Sladoled <3

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete