There is only one type of spaghetti "bolognese" in our house and everyone loves it....
Ке ви треба:
1 поголем кромид
1 црвена пиперка
250-300 гр зеленчук по желба ( батат, тиква , морков) рендан
3/4 чаша црвена леќа
500 гр сецкани домати или пасата
1 лажица доматно пире
лук,
сол и бибер
оригано
босилок
100 гр смрзнат грашок или свежа брокула
500 гр интегрални шпагети
пармезан по желба
На 2-3 лажици маслиново масло, пржете го кромидот.
Додајте ја ситно сецканата пиперка, пржете ја да омекне па додајте крупно рендана тиква (во мојот случај)
Додајте ја и леќата,промешајте и ставете топла вода (околу 2 чаши)
Варете на тивко со капак околу 20 минути или додека леќата и зеленчукот не омекнат.
Сега ставете сол, бибер,оригано, доматно пире како и сецканите домати.
Додајте и малку вода kako и ситно сецканиот лук.Сосот се вари 20 минути,при крај се додава свеж босилок и смрзнатиот грашок ако користите.
Во меѓувреме сварете ги шпагетите,додајте ја брокулата 3-4 минути при крај .
Сервирајте ги шпагетите со сосот, наросени со пармезан или напрскани со маслиново масло.
you will need:
1 big onion
1 red pepper
250 - 300 gr vegetables ( sweet potato, butternut squash or carrots )
3/4 cup red lentils
500 gr passata or can of chopped tomatoes
1 tbsp tomato puree
garlic
salt and pepper
oregano
basil
100 gr frozen peas or fresh broccoli
500 gr wholewheat spaghetti
parmezan
Heat the oil in a large saucepan and fry the onion and the red pepper.Add the grated butternut squash, the lentils and 2 cups of water.
Simmer for about 20 minutes or until the lentils are tender.
Add the passata or can of tomatoes,tomato puree, salt, pepper, oregano and minced garlic.
Cook the sause for about 20 minutes.
Before the end of the cooking, add the frozen peas if you are using.
In a meantime, cook the spaghetti , 3-4 minutes before the end, add the broccoli florets if you prefer them.
Serve the spaghetti with the sause, sprinkle some parmesan or any other grated cheese.