It's true, they do last for a week as long as you don't snack a lot. Fantastic for dipping into hummus or simply nibble them as you wish. Lunchbox fillers, instant after school snack or walking in the park snack instead of crisps - they are perfect.
Recipe adapted from Anna Jones !!
Потребни состојки:
100 гр семки од сончоглед
100 гр семки од тиква
100 гр сусам
50 гр чија или ленено семе ( обавезно мелени )
200 гр овесни снегулки
1 лажиче сол
3 лажици маслиново масло
350 мл вода
по желба се додава ким и чурокот ( црн сусам )
Семките малку испечете ги во сува тава.
Овесните снегулки по желба се мелат а и не мора.
Сите состојки се мешаат во поголема здела и се додава водата малку по малку.
Поделете ја смесата на 2 дела, секој дел се развлекува со сукало помеѓу 2 парчиња хартија за печење и веднаш се става во рамна тепсија.
Одстранете ја горната хартија и печете 20 - 25 минути на 190 степени.
Повторете ја постапката и со второто тесто.
Ке добиете 2 тврди кори, оладете ги пред да ги искршите на неправилни парчиња.
Чувајте ги во убаво затворена кутија за пецива.
Ingredients:
100 gr sunflower seeds
100 gr pumpkin seeds
100 gr sesame seeds
50 gr chia or flax seeds ( grounded )
200 gr oats for porridge, grounded if you wish
1 tsp salt
3 Tbsp olive oil
up to 350 ml water
extra adding can be a caraway and nigella seeds
Toast the seeds in non stick frying pan until they get a light golden colour.
Mix up all the ingredients, add the water gradually and make a dough.
Divide the dough into two.
Place each dough between two sheets of baking paper and roll it thin using a rolling pin.
Place it onto a baking tray, remove the upper baking sheet and bake it for 20 - 25 minutes on 190 C .
Repeat the same method with the rest of the dough.
You will get a two huge crispy and flat crackers, cool them down before you brake them into a irregular shapes.
note: oats are naturally gluten free but if you are gluten intolerant you better get a oats that are packed in gluten free environment.