Friday 12 February 2016

Ржени бисквити / Rye biscuits

Totally awesome taste and texture, I will lie if I say they are healthy but I won't lie if I say they are good for your soul !






Потребни состојки:


200 гр ржено брашно
100 гр пченично брашно
75 гр кафеав шеќер
1 ванилин шеќер или 1 мала лажичка екстрат од ванила
5-6 зрна сол
на врв на ножот пециво
200 гр мек путер
4 лажици ладен црн чај или вода

Ставете ги сите суви состојки во поголема здела, додајте го путерот исецкан на коцки и мешајте со рака. Додајте го чајот, продолжете да месите со рака , додајте вода ако тестото е суво.
Завиткајте го тестото во пластична фолија и оставете го во фрижидер околу 20 минути.
Развлечете го тестото тенко 3 мм. користејки сукало помеѓу 2 парчиња пластична фолија и сечете користејки округли модли (во мојот случај ) или облик по ваша желба.
Печете ги бисквитите 7 - 8 минути на 180 степени.
Повторете ја постапката со преостанатото тесто се додека не го потрошите.




Ingredients:

200 gr rye flour
100 gr wheat flour 
75 gr brown sugar
1 tsp vanilla extract 
pinch of salt
pinch of baking powder
200 gr soft butter
4 Tbsp cold black tea or water

Place all dry ingredients in a mixing bowl, add the butter cut into cubes and knead it with your fingers. Add the liquid .
Form a smooth dough , wrap it into a cling film and leave it in the fridge foe about 20 minutes.
Roll the dough thin, 3 mm between two peaces of cling film and cut out a round shapes.
Re roll the rest of the dough until you use it all.
Bake the biscuits for about 7 - 8 minutes on 180 C 

Thanks for reading! I would appreciate any comments or suggestions from you.





No comments:

Post a Comment