Wednesday, 2 September 2015

Macedonia

Macedonia, country I identify myself, country I was born and country I visited this summer.There are so many places to visit as Macedonia is very rich with history. I just wish one day we will have more time to travel all over the country, for now we are happy with what we have seen so far.

Macedonia - always in my heart!



Typical seasonal  fruits and vegetables in August in Macedonia


 Hot peppers




 Grapes


 Plum tree 


 Figs



corns cooked on outside fire 
homemade bread 





 Coffee cooked in copper pots on outdoor wooden fire - priceless 


My mum's flowers decoration for her balconies 




 View from the front balcony


Ready for the winter


 Plums

Figs, not ready yet

tomatoes are sun - drying 

ready to go in the jar 

ready for the winter days





Me in action 

Ohrid lake

Ohrid lake, St.John at Kaneo





Plaoshnik 


View from fortress Kale

View towards the Millennium cross 


River Vardar

About to rain 

sunset in Skopje 

Mother Theresa museum


Skopje in the evening 

View from the top of the mountain Vodno

Millennium Cross  

From Vodno
Traditional rugs and bags
Traditional wedding dress in olden days
Traditional shop in the old town

Matka








River Treska
Chaining peppers for sun-drying





Will take a good couple of months to get completely dry,ready for the winter when can be used in bean stews or dips, yummy !



Monday, 31 August 2015

Сушени домати на сонце / Sun-dried tomatoes

I took advantage of my visit to Macedonia to make this recipe I've been planing to make for a long time but it is almost impossible to succeed in England. Apart of having brilliant time with my family, laughing to tears and traveling around the country, I was cooking as well, mainly helping to my mum or cooking new vegetarian dishes for my parents to try. We also made together some pumpkin bread, plum tray and a lot more.These tomatoes are grown in my parents garden,they are organic and I was very happy to use them in cooking or eating raw!


















Потребни состојки:

2 кг домати
400 мл маслиново масло
3-4 чешниња лук
босилок
сол
трпение

Исечете ги доматите на четвртини и одстранете ги семките и сокот*
Наредете ги во поголема тепсија.
Малку посолете.
Ставете ги да се сончаат преку ден, навечер внесувајте ги внатре.
За 3 дена веке ке бидат суви.
Ако немате сонце ставете ја тепсијата со домати во загреана рерна на 50 степени и сушете ги доматите околу 4 часа.
Наредете ги во средна големина тегла,ставете и сецкано лукче како и свеж босилок.
Прелијте со маслиново масло ( ладно цедено ) и чувајте во фрижидер.
Маслото ке си го користите за прелив на салати а сушените домати за пица, мезе или како додаток во салати на база на житарки.

* Сокот исцедете го, малку посолете, додајте коцка-две мраз и неколку ливчиња босилок. Идеален летен пијалок!

Доматен сок 



Ingredients: 


2 kg tomatoes
400 ml olive oil
3-4 garlic cloves
fresh basil 
salt
patience 


Cut the tomatoes into 4.
Take the seeds and juices* out
Place the tomatoes into a big tray and place them out on sunny spot during the day.
Bring them indoor during the night.
Repeat for 3 day.
If you haven't got sun, you can use electric oven.
Place the tray with tomatoes in oven pre-heated on 50 C
Bake / dry them for 4 hours.
When tomatoes are ready place them in a clean jar adding some chopped garlic and fresh basil.
Keep the jar in fridge.
Use the tomatoes as you wish, pizza topping or chopped up in grain salads.
Use the oil as well for dressing salads.

*Put the juice  through a sieve, season with some salt and top it with fresh basil adding some ice cubes, perfect summer drink!

Tomato juice


Wednesday, 5 August 2015

Црн грав со интегрален ориз / Black beans with brown rice

Brown rice is something I cook once in a week to have in fridge for at least four days. In summer days I often eat rice and beans аs a salads with added fresh veggies. This is my latest favorite  combo, I love it...







Потребни состојки:

Интегрален ориз
црн грав
авокадо
домати
сол, бибер
маслиново масло
сок од лимон

Гравот ставете го во поголем сад со ладна вода и додајте 2-3 лажички сода бикарбона.
Оставете го преку ноќ.
Оризот ако е од органско потекло обавезно ставете го во посебен сад со ладна вода, без сода.
Следниот ден убаво измијте го гравот и варете го на тивко додека не се свари, ке му треба кратко време, содата игра важна улога.
Сварете го и оризот со додаток на сол.
На една чаша кафеав ориз се додава три чаши вода.
Сервирајте ја салатата: ладен ориз и грав, свежо сечени домати и авокадо, сол,бибер,сок од лимон и маслиново масло.


Ingredients:

Brown rice
black beans
avocado
tomatoes
salt,pepper 
olive oil
lemon juice 

Soak the beans in fresh cold water over night adding 2-3 tsp of soda bicarbonate.
If you are using organic rice, soak the rice as well without adding the soda.
The next day, rinse the beans to washout the soda ( otherwise will foam while it's cooking) cover it with fresh cold water and cook it on low temperature until it's cooked.
It shouldn't take long, the soda speeds up the cooking.
Cook the rice in a fresh water adding a little bit of salt.
For one cup of brown rice add 3 cups of water.
Assemble the salad: cold rice and beans, freshly cut tomatoes and avocado,salt,pepper, lemon juice and olive oil. 





Sunday, 2 August 2015

Печена тиква со чили и лук / Roast harlequin with garlic and chilies

Harlequin squash can be found here in England from mid-Summer throughout winter.You either love it or you don't. I adore it, to me it's like preparing fast food, I don't need to peel it, it cooks very quick, tastes incredibly good, it's good for me and I love the colours on my plate.














Потребни состојки:

1 мала тиква
1 љута чили пиперка
1 -2 чешниња лук
сол и бибер
маслиново масло

Исечете ја тиквата на долги парчиња и одстранете ги семките.
Лукот и чили пиперката ситно се сецкаат.
Наредете ги парчињата тиква во тепсија, одозгора ставете ги лукот и чили пиперката, сол,бибер и маслиново масло.
Печете 20 минути на 200 степени.
Сервирајте со варен ориз или  некоја друга житарка.


Ingredients:

1 small harlequin squash 
1 chili pepper
1-2 garlic cloves
salt and pepper
olive oil

Cut the squash into wedgies and place them into a roasting dish.
Sprinkle on the top finely chopped chili, garlic, salt, pepper and a splash of olive oil.
Roast the squash for 20 minutes on 200 C.
Serve them with boiled rice or any other cooked grains, such as quinoa, bulgar or freekeh. 


Tuesday, 28 July 2015

Интегрални тортици со црешни / Wholesome cherry cakes

Cherries are my first love ever, I grow up climbing on our cherry tree, eating cherries there and then. I don't recalled how long the cherry season was lasting but the taste of the cherries is still very vivid to me. Now days I am happily buying cherries in shops still looking for that taste of my childhood......
This cupcakes are healthy version, wholemeal and sweetened  with banana and honey ...bliss ...








Потребни состојки:

140 гр интегрално брашно 
1 лажиче пециво
80 мл масло
1 пасирана банана + 3 лажици мед
50 гр јогурт
2 јајца
100 гр црешни ( семките извадени )

Во подлабок сад ставете ги сите состојки и измешајте ги со дрвена или силиконска лажица.
Наполнете 12 хартии за тортици, средна големина и наредете ги во калап за 12 мафини.
Печете ги тортиците на 180 степени околу 20 минути.
Оладете ги и посипете со шеќер во прав.


Ingredients:

140 gr wholemeal flour
1 tsp baking powder
80 ml oil
1 mashed banana + 3 tbsp honey 
50 gr yogurt
2 eggs
100 gr cherries, pitted 


In a big mixing bowl put all ingredients and mix up with wooden or silicone spoon.
Fill up 12 cup cakes papers, small to medium size and place them into 12 muffin tin.
Bake the cakes on 180 C for 20 minutes.
Cool them down a little before you dust some icing sugar.




Monday, 27 July 2015

Витаминска супа / Vitamin-rich soup

Here is south England we have a real autumn weather in the middle of our summer and warm bowl of soup is welcome to my table. Full of flavours, rich in nutrition, made from seasonal vegetables - no doubts, this soup is a winner...  







feta flat-bread




Потребни состојки:

1 поголем компир
3 моркови
350 гр брокули
1 стапче целер
зачини

Во поголем сад ставете го компирот исецкан на коцки, додајте 2 лажици масло и додајте ги сецканите моркови како и целерот.
Промешајте и ставете капак.
По 10 минути додајте 1 литар вруќа вода и 1 коцка за супа.
Варете ја супата на тивко околу 15 минути пред да ја додадете брокулата. 
Се заедно варете 12 - 15 минути.
Оставете ја супата на страна малку да се олади пред
да ја изблендирате со стап-блендер или каков имате.
Дотерајте го вкусот, додавајки сол и бибер и малку маслиново масло или 2-3 лажици кисела павлака или јогурт.


Ingredients:

1 big potato
3 carrots
350 gr broccoli florets 
1 stick celery 
seasoning 

In a big cooking pot put the potato chopped into squares, add 2 tbsp of oil, stir it and add the chopped carrots and celery.
Stir it all up and put the lid on for 10 minutes.
After that add 1 liter of warm water.
Cook the vegetables for 15 minutes with lid on before you add the broccoli florets.
Add 1 stock cube, I use marigold stock powder.
Continue to cook for further 12 - 15 minutes, cool it down a bit and blend it with a stick blender until smooth. 
Adjust the taste,adding some salt and pepper and some olive oil or tbsp of sour cream or yogurt.
I have serve the soup with my feta flat-bread.