Sweet potato, dates and orange zest will make your carrot cake sweet and no one will know...shh....
Потребни состојки:
1 поголем батат
7-8 урми
кора и сок од еден портокал
1 чаша од 250 мл бело брашно
1 чаша интегрално
малку сол
1 лажиче пециво
пола лажиче сода бикарбона
2 мали лажички цимет
3 рендани моркови
пола чаша сончогледово масло
пола чаша суво грозје
пола чаша сецкани ореви
Излупете го бататот,исечете го на покрупни парчиња и варете го на малку вода,околу десетина минути или додека не омекне.
Исцедите го од течноста и оладите го.
Ставете го во блендер заедно со урмите и блендирајте додавајки го сокот и кората од портокал.
Измешајте ги сувите состојки, додајте ги мокрите и измешајте се заедно како и смесата од батат и урми.
Печете во калап по желба, мојот е 10 х 25 см
Колачот се пече 45 минути на 180 степени.
Ingredients:
1 big sweet potato
7-8 dates, pitted
juice and zest of one orange
1 cup ( 250 ml) white flour
1 cup wholemeal
pinch of salt
1 tsp baking powder
half tsp baking soda
2 tsp cinnamon
3 grated carrots
half a cup sunflower oil
half a cup raisins
half a cup walnuts, chopped
Peel the sweet potato and cut it инто а big peaces.
Cook it with little bit of water around 10 minutes or until gets soft .
Drain off the water, cool it down and blend it together with the dates adding the orange juice and zest.
Combine the dry ingredients with the wet ingredients as well as the sweet potato mixture.
Bake it in a long loaf tin or any tin you like ( mine is 10x25 cm )
Bake it for 45 minutes on 180 C.