Thursday, 15 October 2015

Шпагети од слануток и лен / Flaxseed and chickpea spaghetti

This two ingredients pasta is totally amazing. It's vegan, it's gluten free, it's cheap, it's very quick to make, it's good for you, it's bonkers!!!

Потребно е:

2 супени лажици мелено семе од лен
6 лажици вруќа вода
240 гр брашно од слануток

Ставете го лененото семе во здела, прелијте со вруќа вода и оставете ја смесата да се олади.
Брашното ставете го во подлабок сад, додајте ја смесата од семки ( треба да е густа и да наликува на гел) и замесете тврдо тесто.
Оставете го тестото 15 минути на собна температура замотано во пластична фолија а потоа поделете го на 3 еднакви дел.
Секој дел развлечете го со сукалка а потоа на машина за јуфки.
Оваа постапка може да се обработи рачно, во тој случај, сукајте ги корите со сукало да бидат тенки а потоа исечете ги со нож во облик по желба.
Шпагетите веднаш се варат во посолена вода или се сушат во сува и чиста просторија постелени на чиста крпа.

Ingredients:

2 Tbsp ground flaxseeds 
6 Tbsp 6 warm water
240 gr chickpea flour

Place the flaxseeds into a small bowl and pour over the water.
Let it stand until its cool.
The mixture should be jelly like texture.
Place the flour into a mixing bowl, add the seed texture and make a dough.
Wrap the dough into a cling film and leave it to rest for 15 minutes on room temperature. 
After that, divide the dough into three.
Roll each dough with a roller pin or using a pasta machine.
Cut the pasta with knife or use the spaghetti setting on your machine.
Cook the spaghetti in plenty of salty water and serve it with your favorite sauce. 
You can also dry the pasta in a dry and clean room, spread over a clean tea towel.


No comments:

Post a Comment