Wednesday, 7 October 2015

Џем од сливи и јаболки / Apple and plum jam

It is such a pleasure to make a jam, I just wish I have more time and space to store it.
For now I am happy with my small collection of jam jars.

This fruity jam is wonderful served with pancakes, scones or simply on a buttered bread.
The taste is priceless!



























Потребно е:

1.4 кила сливи
3 големи јаболки
400 гр шеќер
2 ванили
сок од пола лимон

Излупете ги јаболките и исечете ги на парчиња. Извадете ги семките од сливите и исечете ги на четвртинки.
Ставете ги заедно со 100 мл вода на оган да се варат.
Варете ги на тивко 20 минути или додека овошјето не омекне.
Додајте го шеќерот и ванилите како и лимоновиот сок и варете на тивко додека не се згусти, околу 30 - 40 минути.
Во меѓувреме стерилизирајте 6 теглички од 450 гр.
Ставете ги измиените тегли во загреана рерна на 140 степени.
Теглите се спремни за полнење по 20 минути.
Полнете ги топлите тегли со топол џем.
Затворете ги и чувајте ги на собна температура додека не се оладат а потоа чубајте ги во ладна и темна простотија или во фрижидер.



my favorite bread 





Ingredients:

1.4 kilo plums
3 big cooking apples
400 gr sugar
2 tbsp vanilla sugar
juice of half lemon


Cut the peeled apples into chunks.
Half and stoned the plums, then quartered.
Place them in a cooking pan with 100 ml water, cover and simmer for 20 minutes or until the fruits are soft.
When the fruit is cooked add both sugars and lemon juice and stir to dissolve.
Boil uncovered until set, about 30 - 40 minutes.
In a meantime sterilize 6 jars with lids: place the washed jars in a pre-heated oven on 140 C.
Keep them in for 20 minute.
Pour the jam immediately into warm jars and seal while hot.
When cold, store in a cool and dark place.






No comments:

Post a Comment