Неможам да замислам љуто пинџурче без леб и тоа домашен, Ирски леб или сода леб се прави за час и највкусен е топол да се јаде.
Ке ви треба:
1 модар патлиџан
2-3 мали лути пиперчиња или 1 голема
лукче
сол
масло
за лебот ке ви треба:
170 гр пченично бело брашно
170 гр интегрално брашно
30 гр ладен путер
1 лажичка сол
1 лажичка сода
250 мл млакеница
( може и јогурт)
Патлиџанот издупчете го со вилушка и печете го во рерна загреана на 190 степени околу 40 минути или додека не омекне.Додајте ги и лутите пиперчиња.
Оладите и излупите го патлиџанот како и пиперчињата.
Во толчник изтолчете малку лукче со сол, додајте го патлиџанот, пиперките и толчете да се соедини со лукот.
Се прелива со неколку лажици вруќо масло.
За Ирскиот леб:
Ставете го брашното во поголема здела, додајте му го путерот исечен на коцки, трљајте го путерот во брашното со прсти.
Додајте сол и сода и млакеница или јогурт.
Со лажица мешајте ја смесата за да добиете средно - меко тесто, префрлето го тестото на побрашнета работна маса и месето кратко.
Направите крст на лебот со нож и веднаш печете на 190 С 35 - 40 минути.
Патлиџанот издупчете го со вилушка и печете го во рерна загреана на 190 степени околу 40 минути или додека не омекне.Додајте ги и лутите пиперчиња.
Оладите и излупите го патлиџанот како и пиперчињата.
Во толчник изтолчете малку лукче со сол, додајте го патлиџанот, пиперките и толчете да се соедини со лукот.
Се прелива со неколку лажици вруќо масло.
За Ирскиот леб:
Ставете го брашното во поголема здела, додајте му го путерот исечен на коцки, трљајте го путерот во брашното со прсти.
Додајте сол и сода и млакеница или јогурт.
Со лажица мешајте ја смесата за да добиете средно - меко тесто, префрлето го тестото на побрашнета работна маса и месето кратко.
Направите крст на лебот со нож и веднаш печете на 190 С 35 - 40 минути.
you will need:
1 aubergine
2 -3 small chilies
clove of garlic
salt
oil
1 aubergine
2 -3 small chilies
clove of garlic
salt
oil
for the Irish bread you will need:
170 gr white flour
170 gr wholewheat flour
30 gr butter
1tsp salt
1tsp soda bicarbonate
250 ml buttermilk or yogurt
For the dip, prick with fork the aubergine and roast it for 40 min. on 190 C
Add the chilies half way.
When they are done,leave it to cool before you peel them .
Crash the garlic with little bit of salt using wooden or any other natural material pestle and mortar.
Add the aubergine and the chilies, work it until you get nice and smooth texture.
Bring some oil to heat until is very hot and pour over it.
for the Irish bread:
Put both flours into a big bowl, rub in the butter, add the salt and soda, mix it all together adding the buttermilk.
Transfer the dough to floured worktop and kneed shortly, making ball shape.
Make a cross at the top and bake the bread on 190 C for 35 - 40 minutes.
Serve it nice and warm.
Enjoy!
170 gr white flour
170 gr wholewheat flour
30 gr butter
1tsp salt
1tsp soda bicarbonate
250 ml buttermilk or yogurt
For the dip, prick with fork the aubergine and roast it for 40 min. on 190 C
Add the chilies half way.
When they are done,leave it to cool before you peel them .
Crash the garlic with little bit of salt using wooden or any other natural material pestle and mortar.
Add the aubergine and the chilies, work it until you get nice and smooth texture.
Bring some oil to heat until is very hot and pour over it.
for the Irish bread:
Put both flours into a big bowl, rub in the butter, add the salt and soda, mix it all together adding the buttermilk.
Transfer the dough to floured worktop and kneed shortly, making ball shape.
Make a cross at the top and bake the bread on 190 C for 35 - 40 minutes.
Serve it nice and warm.
Enjoy!