Saturday, 21 November 2015

Семкаст колач со тиква и сирење / Seedy and cheesy pumpkin cake

Hi folks, I am back! I haven't been anywhere, it's just I am so busy lately.  I cannot organize myself to do everything I want to do, 24 hours is not enough for me, that is my excuse anyway.


I am loving autumn food, pumpkin is one of my favorite veggies ever and I just love using it in cakes as well as in savories.  This cake is so lovely, moist, not too sweet and by adding a bit of cheese, it really brings up the taste of pumpkin.  The crunchy seeds on the top is what makes this cake so special !!









Потребни состојки:

200 гр путер
100 гр кафеав шеќер
1 јајце
200 гр пире од тиква*
1 ванила
250 гр брашно
1 лажичка сода 
1 лажичка пециво
малку сол
1 лажиче цимет во прав
1 лажиче морско оревче
*****************************
200 гр младо сирење или несолена урда
40 гр шеќер во прав
1 јајце
ванилин екстрат
30 гр семки од сончоглед

Путерот се мати заедно со шеќерот, се додава јајцето и тиквата како и ванилата.
Додајте ги сувите состојки и 2-3 лажици топла вода.
Урдата изматете ја заедно со шеќерот и ванилата како и јајцето.
Премачкајте со путер правоаголен калап за печење со димензија 12х26 см , 
ставете половина од смесата од тиква, целата смеса од урда и одозгора додајте ја преостанатата смеса од тиква. 
Користејки вилушка, измешајте ги двете смеси на неколку места .
Посипете со семки од сончоглед и печете го колачот на 180 степени околу 40 минути.
Исечете го колачот откако ке се олади!

*исечена на парчиња и нелупена тиква се става во тава за печење, лушпата да е одозгора, се пече додека не омекне,50 минути на 190 степени. Со лажица изгребете ја меката тиква и испасирајте ја.



Ingredients:

200 gr butter
100 gr brown sugar
1 egg
200 gr pumpkin puree* 
1 tbsp vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract 
250 gr flour
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
pinch of salt
1 tsp ground cinnamon 
1 tsp ground nutmeg 
***************************
250 gr quark cheese
40 gr icing sugar
1 egg 
1 tsp vanilla extract 
30 gr sunflower seeds


In a mixing bowl whisk the butter, sugar and vanilla, add the egg and pumpkin puree as well as all the dry ingredients. Add 2-3 tbsp of warm water and mix up well. 
In a separate bowl whisk the cheese with the egg,sugar and vanilla.
Butter a rectangle baking tray 12 x 26 cm and pour in half of the pumpkin mixture, spread the cheese mixture on the top and add the rest of the pumpkin mixture.
Make a few swirls using a fork.
Sprinkle the seeds and bake the cake on 180 C for 40 minutes.
Cool it down before you cut it!

* Place unpeeled pumpkin skin up in a baking tray and bake it on 190 C for 50 minutes until is soft. Spoon out the pumpkin and mash it.














No comments:

Post a Comment