Pages

Friday, 19 June 2015

Интегрални лепиња со тиква / Wholemeal pumpkin rolls


Softest rolls ever !! I recently found this recipe on the net, love the sound of it , made few changes and here we are! The original recipe is from Jeka from Coolinarika and here is her recipe










Потребни состојки:

400 гр интегрално  брашно 
1 мала лажичка сув инстант квасец
150 гр пире од тиква
150 гр јогурт
3 лажици маслиново масло
малку сол
семки ( лен, сусам,ким )


Најпрво направете пире од тиква:
Печете или варете ја тиквата со лушпа додека не омекне, додека е топла, испасирајте.
Направете поголема количина, поделете ја во најлончиња по 150 гр во секое и замрзнете.
***********************************************************************************************
Во поголем сад ставете брашно, сол и квасец, додајте ја 
тиквата и јогуртот како и маслото.
Замесете меко тесто, месете го на побрашнета површина околу 10 минути, ставете
го во чист сад да се одмара околу 1 час.

Тестото поделете го на 8 парчиња и од секое парче обликувајте округли теста.
Ставете ги во обложен лим за печење и оставете ги да се кренат уште еднаш.
Премачкајте ги со малку млеко или вода и посипете ги со мешани семки.
Печете на 200 степени околу 15 минути.



Ingredients:

400 gr wholemeal flour
1 tsp instant yeast 
salt
150 gr pumpkin or butternut squash pure 
150 gr yogurt
3 tbsp olive oil
seeds ( flax, sesame, caraway )

First, prepare the pumpkin pure: cut and cook it in a little water until soft or roast it in the oven, while it's still warm, scoop it out and make a pure of it.
Make a big batch, divide the pure into several freezing bags (150 gr each ) freeze so you always have ready to use.
****************************************************************
In a mixing bawl,put the flour, yeast and salt, add the pumpkin pure and yogurt as well as oil and make a soft dough. Kneed the dough on a floured surface for about 10 minutes.
Put the dough to rest in a clean bowl for 1 hour.

After that, put the dough back on the floured surface and make 8 ball shape rolls.
Place the rolls on baking tray, let them rest for 30 minutes, then brush them with little bit of milk or water and sprinkle some seeds.
Bake the rolls on 200 C for 15 minutes. 



3 comments:

  1. Divno izgledaju, baš kako ja volim! ♥ Sviđa mi se testo sa bundevom, više puta sam ga spremala. Bude mekano, lepe boje i ukusno!

    ReplyDelete
  2. Boja je fantasticna, prijateljica me pitala kakve sam jaja koristila ?

    ReplyDelete
  3. Draga Laura, često posetim tvoj blog, jer imaš jako lepe, zdrave recepte, pa sam slučajno naletela i na ovaj. Hvala ti što si imala poverenja, divne su ti lepinjice! 💕

    ReplyDelete