Pages

Friday, 5 June 2015

Баварски пецива / Bavarian rolls

 Nothing can transport me in past time as quick as a taste. Five words: Sarajevo. Bakery. Vjecna vatra. Eternal flame. Pretzel.  












Потребни состојки:

400 гр брашно
5 гр сув инстант квасец
1 лажиче сол
250 мл топла вода
3 лажици стопен путер + 2 лажици за премачкување

2 лажици сода бикарбона
400 мл вруќа вода
сол


Замесете тесто од наведените состојки и оставете го покриено со крпа околу 1 час.
Откако тестото е втасано ставете го на побрашнета површина и поделете го на 8 еднакви дела.
Месете ги тестата и обликувајте ги по желба, најдобро во облик на овал.
Оставете ги повторно да втасаат, околу 30 минути, покриени со крпа.

Ставете ја вруќата вода во широка здела и додајте ја содата.
Тестата се спуштаат во водата на кратко,околу пола минута, извадете ги со силиконска спатула и наредете ги во тепсија покриена со хартија за печење. Посолете и засечете ги.
Печете на 220 степени околу 15 минути.
Тестата треба да добијат темна боја.
Печените теста премачкајте ги со стопен путер.



Ingredients:

400 gr flour
5 gr instant yeast 
1 tsp salt
up to 250 ml warm water
3 tbsp melted butter + 2 tbsp for glazing 

2 tbsp soda bicarbonate 
400 ml hot water
salt

Make the dough us usual, mix up the dry ingredients adding the water slowly.Add the butter as well. Kneed the dough for 10 minutes, put it in a clean oiled bowl and cover it with tea towel.
After the dough double its size, knead it again on floured surface, divide into 8 peaces and shape each into oval.
Cover them with tea towel and let them rest for 30 minutes.

Pour the hot water into a wide dish and add the soda.
Take each dough and dip it in for a short time, about half a minute.
Using a silicone spatula lift them out and place them into a baking tray covered with baking paper.
Sprinkle them with salt and make a cuts on each one.
Bake them on 220 C for up to 15 minutes or until they get a dark color.
Get them out of the oven and glaze them with melted butter.








No comments:

Post a Comment