Pages

Tuesday, 2 June 2015

Пире од модар патлиџан со ориз и леќа / Mashed aubergine with rice and lentils

Once in a week I cook  big batch of brown rice and lentils so I always have quick lunch. I am usually mixing it up with raw veggies for salad us a lunch or I put more effort ( like I  did today) for dinner. It's amazing how adventurous it can be a bowl of rice ..





Потребни состојки:

1 чаша од 250 мл интегрален ориз
пола чаша зелена леќа
1 модар патлиџан
магронос
маслиново масло
мокови и брокула
цврст јогурт
1  домат или неколку мали домати
сол и бибер

Најпрво измијте го оризот заедно со леќата под млаз ладна вода.
Во подлабок сад загрејте 2 лажици маслиново масло, додајте ги оризот и леќата, промешајте па додајте 3 - 4 чаши топла вода.
Варете на тивко со капак околу 45 минути.
На крај посолете.
Во меѓувреме испечете го модриот: прободете го со вилушка на неколку места и ставете го во загреана рерна на 220 степени, печете го околу 30 минути или додека не омекне.
Додека е вруќ, пресечете го по  должина и со лажица одвојте го ‚месото‘ и веднаш ставете го да се цеди.
Обарете го зеленчукот на пареа.
Пасирајте го модриот со вилушка,додајте му сол и бибер и малку маслиново масло како и ситно сецкани домати.
Сервирајте со лажица - две јогурт или павлака.
Наросете сецкан магдонос!



Ingredients:

1 cup brown rice
half a cup of green lentils
1 aubergine
parsley
olive oil
carrots and broccoli 
thick yogurt
tomatoes
salt and pepper

Wash the rice and lentils under cold water.In a big pot heat up 2 tbsp of olive oil, add the rice and lentils, stir up and add 3 - 4 cups of hot water.
Put the lid on and cook it on a low temperature for about 45 minutes.
In a meantime roast or grill the aubergine, I prick mine with fork and I roast it in a hot oven (220 C ) for 30 minutes.
While it's still hot, cut the skin and spoon the "meat" off. Drain in a colander.
Mash it up, add some salt and pepper, olive oil and chopped tomato.
Steam or boil the veggies.
Serve it up with dollop of yogurt and lots of parsley.
Enjoy !



No comments:

Post a Comment